Cristian Orgonaş: Cum a evoluat dobânda de referinţă a BNR în ultimii 7 ani – o comparaţie cu evoluţia inflaţiei şi a PIB - Bloguri economice

miercuri, 3 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat dobânda de referinţă a BNR în ultimii 7 ani – o comparaţie cu evoluţia inflaţiei şi a PIB

Conform asteptarilor, BNR a redus astazi dobanda de referinta de la 7.5% la 7%, pastrand in acelasi timp rezervele minime obligatorii la 25% pentru pasivele in valuta si 15% pentru cele in lei.

Aceasta reducere vine dupa ce intr-o sedinta surpriza care a avut loc in ianuarie, BNR a mai taiat 0.5% din dobanda de referinta, astfel ca in acest an scaderea a fost de 1%.

Ce urmeaza? In mod normal, bancile ar trebui sa reduca dobanzile la credite si sa dezghete finantarea atat pentru companii cat si pentru persoane fizice, insa vor trece cel putin cateva luni pana cand deciziile recente ale BNR se vor propaga in economie. Mai mult, daca statul va continua sa se finanteze masiv de pe piata interna, bancile nu vor avea prea multe motive sa crediteze mediul privat.

Avand in vedere faptul ca atat presiunile inflationiste cat si cele existente pe moneda nationala s-au atenuat vizibil in ultima perioada, este de asteptat ca acum BNR sa isi indrepte atentia si spre economie, astfel incat prin deciziile pe care le ia, sa stimuleze cresterea economica.

Am ilustrat in graficul de mai jos evolutia anuala a inflatiei, a PIB-ului si cea a dobanzii de referinta a BNR incepand cu 2003, click pe grafic pentru marire.Se observa foarte bine reactia BNR la ciclurile de crestere si scadere a inflatiei si a PIB-ului, astfel ca la sfarsitul anului 2007, pe masura ce economia incepea sa creasca intr-un ritm nesustenabil si generator de inflatie, BNR a crescut dobanda pentru a atenua riscul de supraincalzire a economiei, iar odata ce economia a intrat in criza si inflatia a inceput sa scada, BNR a dat startul reducerilor de dobanda.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP