Cristian Orgonaş: Cum stă treaba cu sistemul actual de pensii – câteva cifre şi câteva soluţii - Bloguri economice

joi, 25 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Cum stă treaba cu sistemul actual de pensii – câteva cifre şi câteva soluţii

Noua lege a pensiilor a declansat un scandal de proportii, opozitia amenintand chiar cu depunerea unei motiuni de cenzura daca aceasta lege va trece prin Parlament in forma actuala. Din nefericire, dezbaterea publica pe marginea acestui subiect contine pe langa pareri pertinente si o uriasa doza de populism, multi dintre politicienii care acum arunca cu pietre in guvern fiind responsabili – macar in parte – de actuala stare in care se afla sistemul national de pensii.

Dupa 1996, cu exceptia perioadei 2005-2007, bugetul asigurarilor sociale a fost mereu pe deficit, situatia fiind acum cu adevarat dramatica din moment ce anul trecut deficitul a fost de 1.6 miliarde euro, anul acesta va fi de 1.7 mld, iar intre 2009 si 2013, bugetul asigurarilor sociale va cumula un deficit de 7.5 miliarde euro, respectiv mai mult decat suma ce va ajunge la buget din imprumutul de 20 de miliarde euro primit de la FMI, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire.

Mai mult, in 2009 cheltuielile cu pensiile au depasit cu 16.9% veniturile incasate din plata CAS, iar in 2010 procentul va fi similar. Ce inseamna asta? Inseamna ca pensiile sunt cu 16.9% mai mari decat isi permite Romania sa plateasca. Acum un pensionar primeste de la stat in medie 675 de lei lunar, dar guvernul nu are in buzunar decat 561 de lei, astfel ca diferenta de 114 lei se “fura” din alta parte.

De unde? De la investitii, de la agricultura sau de oriunde altundeva se poate.

De ce s-a ajuns aici? Pentru ca atunci cand am avut crestere economica partidele au crescut pensiile intr-o veselie iar acum, cand numarul salariatilor a scazut semnificativ, incasarile la bugetul asigurarilor sociale sunt net mai mici decat cheltuielile.

Daca discutam despre raportul salariati/pensionari, observam ca in 1990 acest raport era de 2.3/1, iar in 2009 raportul a ajuns la 1/1.3, ceea ce inseamna ca fiecare angajat sustine 1.3 pensionari.

Privind aceste cifre, ne dam seama ca bugetul asigurarilor sociale se afla de fapt in faliment, iar a propune acum cresterea pensiilor si/sau corelarea punctului de pensie cu evolutia salariului mediu pe economie reprezinta ori inconstienta, ori populism ieftin.

Bun, ce solutii exista pentru a echilibra cat de cat situatia in urmatorii 10-15 ani:

1. In anii trecuti, in Romania sa iesea prea usor la pensie, ceea ce a facut ca numarul celor pensionati pe caz de boala sa ajunga la aproape 20% din numarul total al pensionarilor (detalii aici). Din acest motiv, un prim pas ar fi inasprirea conditiilor care trebuie indeplinite pentru a iesi la pensie, ceea ce guvernul incearca sa si faca de altfel.

2. Autoritatile trebuie sa sprijine mult mai activ mediul privat in sensul de a stimula angajarile – cu cat exista mai multi salariati care platesc contributii, cu atat mai mic va fi deficitul sistemului de pensii (nu putem reduce numarul pensionarilor, putem doar creste numarul contributorilor). In plus, sa nu uitam ca gradul de ocupare in Romania este unul dintre cele mai mici din UE, ceea ce inseamna ca multi dintre romani “freaca menta”.

3. Sistemul actual de pensii bazat pe principiul “pay as you go” este condamnat la prabusire, singura solutie pentru ca statul sa asigure o pensie cat de cat decenta fiind Pilonul II de pensii. Din aceasta perspectiva, este necesar ca guvernul sa se tina de cuvant si sa creasca anual cu 0.5% procentul din CAS virat la Pilonul II, astfel incat pana in 2016 sa fie atins procentul de 6% stabilit initial.

Trebuie sa intelegem cu totii ca avem o problema cu sistemul actual de pensii, iar discutiile privitoare la cresterea pensiilor sunt de-a dreptul hilare din moment ce nici macar actualul nivel al punctului de pensie nu este sustenabil.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP