Cristian Orgonaş: Datoria externă pe termen scurt, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate - Bloguri economice

vineri, 12 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Datoria externă pe termen scurt, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate

La sfarsitul anului trecut, datoria externa pe termen scurt totaliza 14.4 miliarde euro, in scadere cu aproape 30% fata de nivelul de 20.6 miliarde euro inregistrat la sfarsitul anului 2008, in timp ce ponderea acestui tip de datorie in total datorie externa a scazut de la 30.8% la 18.4%.

Mai mult, rezervele BNR acopera acum in proportie de 196% datoria externa pe termen scurt, in timp ce procentul aferent lunii decembrie 2008 era de doar 127%.

De ce este important acest indicator? Datoria externa pe termen scurt este formata atat din capitaluri speculative (bani fierbinti), cat si din imprumuturile pe termen scurt – de regula un an – pe care companiile (banci si multinationale in special) le-au primit din strainatate.

In momentul in care situatia economica se inrautateste, capitalurile speculative sunt primele care ies din tara, iar daca mai adaugam si cererea de valuta pentru plata imprumuturilor pe termen scurt contractate de companii (linii de finantare care nu mai sunt reinnoite spre exemplu), rezulta o crestere semnificativa a presiunilor pe moneda nationala. Prin urmare, cu cat nivelul datoriei pe termen scurt este mai mare, cu atat mai vulnerabila este moneda unei tari.

Unde s-au dus cele 6.1 miliarde de euro cat reprezinta diferenta dintre datoria pe TS de la sfarsitul anului 2008 si cea de la sfarsitul anului 2009? O parte (1.7 mld euro) a fost transformata in datorie pe termen mediu si lung (vezi cresterea depozitelor nerezidentilor), iar o parte a parasit tara in cursul anului trecut, BNR fiind nevoita sa vanda valuta pentru a impiedica deprecierea leului. Click pe graficul alaturat pentru a observa evolutia datoriei pe termen scurt in ultimele 13 luni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP