Cristian Orgonaş: De ce Grecia nu va fi lăsată să se prăbuşească - Bloguri economice

vineri, 26 februarie 2010

Cristian Orgonaş: De ce Grecia nu va fi lăsată să se prăbuşească

In ultimele luni situatia Greciei a fost intoarsa pe toate partile, multi analisti punand sub semnul intrebarii un eventual ajutor venit din partea celorlalte tari ale zonei euro.

Mai mult, oficialii greci au facut cateva comentarii total nepotrivite legate de datoriile istorice pe care Germania le-ar avea din timpul celui de-al doilea razboi mondial, comentarii care au intarit convingerea unora ca nemtii nu se vor prea grabi sa ajute Grecia sa iasa din situatia foarte grea in care se afla acum.

Insa, dincolo de comentarii, analize si declaratii razboinice se afla banii – bancile germane si franceze au o expunere de $119 miliarde fata de Grecia si de $900 miliarde fata de Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, detalii mai jos, click pe imagine pentru detalii. Sursa WSJ


In aceste conditii, desi este normal ca UE sa preseze Grecia in sensul reducerii cheltuielilor publice, este clar ca sub o forma sau alta cuplul Germania-Franta nu va lasa aceasta tara sa cada, motivul fiind unul foarte simplu: un imprumut de 20-30 miliarde de euro va fi mult mai putin costisitor decat pierderile pe care le-ar putea inregistra bancile germane si franceze daca Grecia intra in colaps.

O alta tara cu probleme este Spania, insa aici lucrurile se complica pentru ca una este sa ajuti o economie de 300 de miliarde de euro, si alta este sa ajuti o economie de peste 1000 de miliarde, un articol foarte bun pe aceasta tema tot in WSJ.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP