Cristian Orgonaş: De ce nu am ieşit din recesiune în trimestrul patru? - Bloguri economice

luni, 15 februarie 2010

Cristian Orgonaş: De ce nu am ieşit din recesiune în trimestrul patru?

In trimestrul patru al anului trecut economia s-a contractat cu 1.5% comparativ cu trimestrul trei, astfel ca prognozele optimiste lansate de cei mai multi dintre analisti au fost infirmate. Desi INS nu a comunicat si detalii privitoare la factorii care au determinat o asemenea evolutie, putem deduce sursele aceastei scaderi analizand evolutia principalilor indicatori economici in trimestrul trecut.

1. Industria - a fost evident pe plus in T4, indicele productiei industriale calculat ca evolutie fata de luna anterioara si ajustat sezonier, crescand in doua din ultimele trei luni ale anului trecut - click pe graficul alaturat pentru detalii. Industria genereaza aproximativ 24% din PIB.

2. Constructiile - surprinzator, volumul lucrarilor de constructii a crescut in noiembrie cu 3% fata de octombrie si cu 6.9% in decembrie fata de noiembrie (serie ajustata sezonier, deci se elimina impactul cresterii naturale a volumului constructiilor in ultimele luni din fiecare an), acest sector fiind de asemenea pe plus in T4. Constructiile genereaza 8-9% din PIB.

3. Comert si servicii - comertul genereaza aproape 23% din PIB iar T4 a fost in mod cert mai slab decat T3, astfel ca cifra de afaceri in comert plus sectorul auto a scazut in fiecare din ultimele trei luni ale anului trecut. Mai mult, la cum arata luna ianuarie 2010 (vezi doar scaderea cu 80% a numarului de masini inmatriculate), cel mai probabil, comertul va fi pe minus si in primul trimestru al acestui an.

4. Agricultura – nu stim cum a evoluat acest sector in T4, insa in T3 a crescut cu 15.1% fata de T2, astfel ca a atenuat cu aproape 1% scaderea economica inregistrata in trimestrul trei fata de trimestrul doi (fara agricultura, scaderea economica nu ar fi fost de 0.6%, ci de 1.6%, respectiv 6.6% anualizat).

Agricultura fluctueaza hotic de la un trimestru la altul, astfel incat este greu de spus care a fost impactul asupra PIB in trimestrul trecut, insa dupa o crestere de 15.1% in T3, in T4 nu a putut decat sa scada. De mentionat ca agricultura reprezinta aproape 6% din PIB.

5. Alte servicii - aici sunt cuprinse administratia publica si apararea, invatamantul, sanatatea si asistenta sociala, iar ponderea in PIB a acestor servicii publice este de ~13%. Sa nu uitam ca in T4 bugetarii si-au luat zile de concediu fara plata, astfel ca inevitabil a existat si un impact economic din moment ce in zilele respective unele institutii au functionat in regim “de avarie”.

Partea buna este ca Guvernul s-a incadrat in deficitul agreeat cu FMI prin economisirea a peste un miliard si jumatate de lei la buget – ceea ce reprezinta ~1% din PIB-ul aferent T4 -, iar partea proasta este ca aceasta economie la buget a determinat si o restrangere a consumului avand in vedere castigurile mai mici ale salariatilor. Sectorul “Alte servicii” a scazut in mod sigur in T4 fata de T3.

Mai mult, daca in anii anteriori guvernul cheltuia fara masura in luna decembrie, in 2009 nu s-a mai intamplat acelasi lucru.

Cele 5 sectoare mentionate mai sus genereaza 75% din Produsul Intern Brut, restul de 25% fiind format prin aportul activitatilor financiare si imobiliare, respectiv impozitelor nete pe produs, domenii care cel mai probabil au inregistrat o scadere comparativ cu trimestrul anterior, insa nu avem date certe in acest sens.

Concluzie – avem doua sectoare care sigur au crescut (industria si constructiile, 33% din PIB), doua sectoare care sigur au scazut (comertul si sectorul serviciilor publice, 36% din PIB), un sector care cel mai probabil a scazut (agricultura, 6% din PIB), si inca doua sectoare despre care nu avem date (25% din PIB).

In 3 martie INS va publica datele detaliate privitoare la evolutia PIB in T4, iar in momentul respectiv ne vom putea face o imagine mai buna cu privire la sansele pe care le avem de a inregistra o crestere economica in T1.10.

Citeste si: 5 vesti rele si 5 surprize placute in economia Europei

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP