Cristian Orgonaş: Depozitele populatiei la banci cresc, soldul creditelor scade - Bloguri economice

marți, 23 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Depozitele populatiei la banci cresc, soldul creditelor scade

BNR a anuntat astazi indicatorii monetari aferenti lunii ianuarie, iar cifrele sunt urmatoarele:

1. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna ianuarie 2010 cu 0,3% (-1,9% în termeni reali) faţă de luna decembrie 2009, până la nivelul de 199 280,9 milioane lei. Creditul în lei a crescut cu 0,7% (-1,0% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 1,0 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 1,6%). La 31 ianuarie 2010, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 3,5% (-8,2% in termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2009, pe seama diminuării cu 4,2% a componentei în lei (-8,9% în termeni reali) şi a scăderii cu 3,0% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 0,7%). Detaliile alaturat, click pe grafic pentru marire.

De remarcat ca se observa o usoara crestere a soldului creditelor acordate persoanelor juridice (companiilor), in timp ce soldul creditelor pentru populatie a scazut comparativ cu sfarsitul lunii decembrie.

2. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,2% până la 59 924,6 milioane lei, cresterea fata de ianuarie 2009 fiind de 9,9% (4,5% in termeni reali). Depozitele in valuta exprimate in lei au scazut cu 1.5%, insa daca luam in considerare devalorizarea euro fata de leu (2.5%) observam ca depozitele in valuta au crescut usor.

In cazul persoanelor juridice insa lucrurile stau mai prost, astfel ca fata de decembrie 2009, depozitele in lei s-au diminuat cu 6,6% până la 40 619,0 milioane lei, iar cele in valuta au scazut cu 2.6%, ajungand la 26.3 miliarde lei, evolutia in graficul alaturat.

Pentru a concluziona – in ianuarie, populatia a economisit mai mult si a luat mai putine credite, iar companiile au folosit o parte din depozite pentru a isi finanta activitatea, inregistrandu-se totusi si un usor reviriment al creditarii, datorat probabil si reducerii de catre BNR a dobanzii de referinta.

In urmatoarele 3-6 luni efectele reducerilor de dobanda ar trebui sa fie mai vizibile, fiind foarte probabil ca bancile sa inceapa sa crediteze in primul rand companiile, si doar ceva mai tarziu persoanele fizice.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP