Cristian Orgonaş: În ianuarie, creditul guvernamental a crescut cu 5.9% faţă de decembrie - Bloguri economice

marți, 23 februarie 2010

Cristian Orgonaş: În ianuarie, creditul guvernamental a crescut cu 5.9% faţă de decembrie

Conform datelor comunicate marti de catre BNR, la 31 ianuarie creditul guvernamental ajuns la 49.57 miliarde lei, cresterea fata de decembrie fiind de 5,9% sau 2.75 mld lei. Comparativ cu ianuarie 2009, creditul guvernamental s-a majorat cu 127,1%, respectiv 27.7 miliarde lei sau 6.6 miliarde euro.

Tot in luna ianuarie 2010, creditul neguvernamental a scazut cu 0.6 mld lei fata de decembrie, aceasta fiind a treia luna consecutiva de scadere - detaliile alaturat, click pe grafic pentru marire.

Anul trecut s-a discutat mult despre faptul ca guvernul s-a imprumutau masiv de la banci absorbind astfel banii destinati finantarii economiei reale, insa cel putin in prima luna din acest an lucrurile par sa continue in aceeasi directie, autoritatile anuntandu-se a fi si in 2010 un client sigur pentru sistemul bancar.

Pe de alta parte, dl Vladescu a declarat ieri ca in prima luna din acest an incasarile la bugetul general consolidat au fost cu aproximativ 1.5% sub prognoze, ceea ce inseamna ca tinta de deficit bugetar de 5.9% va fi destul de greu de indeplinit altfel decat prin taierea cheltuielilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP