Cristian Orgonaş: În trimestrul IV, economia României a scăzut cu un ritm anualizat de 6.1% - Bloguri economice

vineri, 12 februarie 2010

Cristian Orgonaş: În trimestrul IV, economia României a scăzut cu un ritm anualizat de 6.1%

Institutul National de Statistica a anuntat astazi ca in ultimul trimestru al anului trecut, economia Romaniei a scazut cu 1.5% fata de trimestrul trei si cu 6.6% fata de trimestrul patru al anului anterior, astfel ca mai avem de asteptat cel putin un trimestru pentru a anunta iesirea din recesiune.

Daca vom raporta cifrele asa cum o fac americanii, scaderea de 1.5% a PIB inseamna de fapt o scadere anualizata de 6.1%, ritmul de scadere fiind semnificativ mai mare fata de cel inregistrat in trimestrele anterioare, cand economia s-a contractat cu 2.4% (T3) respectiv 4.5% (T2). De remarcat ca americanii au anuntat cu putin timp in urma o crestere anualizata de 5.7%.

Comparativ cu intreg anul 2008, in 2009, Produsul Intern Brut a scazut cu 7.2%. Evolutia economiei in ultimii trei ani in graficul de mai jos, click pe grafic pentru marire.Sunt putin surprins de aceste cifre, mai ales in conditiile in care indicele productiei industrile a crescut fata de trimestrul anterior, iar indicele lucrarilor de constructii pare ca a avut o scadere mai putin abrupta decat cea din T3.

O sa analizez evolutia PIB odata ce INS va publica mai multe detalii, respectiv in 3 martie.

Indicele productiei industriale

INS: In luna decembrie 2009, productia industriala a scazut fata de luna precedenta ca serie bruta cu 12,9%, fiind doar cu 0,5% sub nivelul lunii anterioare ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut atât ca seria bruta cât si ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 11,6%, respectiv 8,3%.

În anul 2009 comparativ cu anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 5,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 5,7%.Volumul lucrarilor de constructii

INS: In luna decembrie 2009, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna noiembrie 2009 atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 13,1%, respectiv 6,9%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 6,9% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 13,1%.

In anul 2009, comparativ cu anul 2008, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 15,1%. Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele astfel: lucrarile de reparatii capitale (-24,1%), lucrarile de constructii noi (-13,8%) si lucrarile de intretinere si reparatii curente (-13,2%), detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.

De remarcat faptul ca in decembrie, scaderea a fost semnificativ mai mica fata de ceea ce s-a intamplat in perioada august-noiembrie.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP