Cristian Orgonaş: În ultimele 12 luni, SIF-urile au triplat banii investitorilor - Bloguri economice

miercuri, 3 februarie 2010

Cristian Orgonaş: În ultimele 12 luni, SIF-urile au triplat banii investitorilor

La inceputul anului 2009, spuneam ca SIF-urile au un potential urias de crestere pe termen lung avand in vedere faptul ca scazusera cu 90% fata de maximele din 2007, insa nu ma gandeam ca revenirea va ava loc atat de repede si atat de violent.

In urma cu exact un an, in 3 februarie 2009, BET-FI inchidea ziua de tranzactionare la o valoare de 9.708 puncte, iar in acest moment, BET-FI a trecut de 30.000 de puncte, ceea ce inseamna ca in ultimele 12 luni, randamentul generat de aceste societati a fost de peste 200%. Mai bine spus, cine investea 10.000 de lei in SIF-uri in februarie 2009, acum are peste 30.000 de lei. Doar de la inceputul acestui an, crestere este de 27%.


Cat mai pot creste? Greu de spus, insa cel putin pe moment, nu sunt semne ca trendul s-ar intoarce. Pe de alta parte, cu cat acest trend pozitiv va continua fara sa se inregistreze nicio corectie mai semnificativa(sau macar o consolidare), cu atat mai probabila devine aceasta corectie.

Este evident ca Romania trece acum printr-o perioada favorabila - acordul cu FMI merge bine, agentiile de rating incep sa reevalueze pozitiv economia romaneasca, sentimentul investitorilor s-a imbunatatit si el, iar guvernul da semne ca este in stare sa tina deficitul sub control.

Cu toate acestea, suntem departe de iesirea din criza, astfel ca evolutia bursei se bazeaza in acest moment foarte mult pe sperantele de revenire ale economiei romanesti, iar daca in urmatoarele luni, aceasta revenire nu va avea loc sau nu va fi la nivelul asteptarilor, scaderile ar putea fi semnificative., fara ca asta sa insemne ca anul 2010 va fi incheiat pe minus.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP