Cristian Orgonaş: Industria va fi semnificativ pe plus şi în T1.10 - Bloguri economice

joi, 25 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Industria va fi semnificativ pe plus şi în T1.10

BNR a publicat astazi buletinul de conjunctura aferent lunii februarie, iar printre informatiile care mi-au retinut atentia a fost si aceea legata de gradul de utilizare a capacitatilor de productie in industrie. Astfel, in februarie companiile prognozeaza un grad de utilizare de 72%, egal cu cel din ianuarie insa cu 5% mai mare decat procentul de 67% inregistrat in februarie 2009.

Evolutia acestui indicator economic este strans corelata cu evolutia indicelui productiei industriale, ceea ce inseamna ca si in ianuarie si februarie, industria va fi semnificativ pe plus fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

Mai departe, avand in vedere faptul ca industria contribuie cu aproape 25% la formarea PIB, o crestere a acestui sector cu 4% inseamna un plus de 1% la PIB. Nu stiu daca in acest an industria va putea de una singura scoate Romania din recesiune, insa va fi in mod sigur sectorul care va creste cel mai mult.

Mai jos, evolutia gradului de utilizare a capacitatilor de productie si a indicelui productiei industriale. Spre comparatie, in SUA, gradul de utilizare a fost de 72.6% in ianuarie.


La urma urmei, nu este dificil pentru sectorul industrial sa creasca semnificativ in T1.10, in conditiile in care in T1.09 a scazut cu 11.1%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP