Cristian Orgonaş: Leul românesc, cea mai puternică monedă din zona CEE în 2010 - Bloguri economice

marți, 2 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Leul românesc, cea mai puternică monedă din zona CEE în 2010

Ieri, BNR a anuntat un curs de schimb de 4.0805 lei pentru un euro, in scadere cu 3.49% comparativ cu cel de la sfarsitul anului trecut, cand un euro valora 4.2282 lei.

In aceeasi perioada de timp, forintul ungar a castigat 0.05%, zlotul polonez s-a apreciat cu 2.55% iar coroana ceha cu 1.51%,ceea ce inseamna ca in prima luna din 2010, leul a fost cea mai puternica moneda din zona CEE daca luam ca reper evolutia fata de euro.

De remarcat ca toate cele patru monede s-au apreciat in fata euro in 2010, si mai mult decat atat, euro s-a devalorizat si comparativ cu dolarul american (-3.4%), o moneda careia multi i-au cantat prohodul anul trecut.

Cand judecam aceste cifre, trebuie sa tinem insa cont de faptul ca anul trecut, moneda nationala s-a devalorizat cu 6.1%, in timp ce forintul a pierdut doar 2%, zlotul s-a apreciat cu 2%, iar coroana ceha s-a apreciat de asemenea cu 1.5% in fata euro.

Astfel, leul incepe sa recupereze din acest decalaj, dar este foarte probabil ca cea mai mare parte a potentialului de apreciere pe termen scurt sa fi fost deja epuizat.

Daca discutam despre evolutia leului comparativ cu monedele din zona, trebuie spus ca acesta s-a apreciat cu 2.2% fata de coroana ceha, cu 3.8% fata de forint, cu 1% fata de zlotul polonez si rubla ruseasca, si cu 5.9% comparativ cu dinarul sarbesc.

A avut loc un atac speculativ asupra leului in ianuarie?

Tot ieri, au venit datele privitoare la volumul tranzactiilor realizate pe piata valutara in ianuarie, iar cifrele arata ca luna trecuta s-au tranzactionat in medie ~1.4 miliarde de euro pe zi, cu 6% mai putin decat in decembrie si cu 31% mai putin decat in ianuarie 2009, atunci cand multi investitori incercau cu disperare sa scoata bani din Romania.

Luand in considerare acest rulaj anemic si faptul ca BNR a anuntat scaderea rezervelor valutare in ianuarie (deci nu a cumparat masiv valuta pentru a impiedica aprecierea leului), ma indoiesc ca a existat un atac serios al speculatorilor asupra leului, desi dl Vasilescu a declarat pentru Gandul ca asa ceva a avut loc.

Ce efecte are un atac speculativ facut pe bune, precum cel din octombrie 2008? Sa privim nivelul tranzactiilor si evolutia cursului valutar in ultimii 3 ani in graficul alaturat, click pe grafic pentru marire. Luna in care a avut loc atacul speculativ este colorata in galben.

In octombrie 2008 s-au tranzactionat in medie 2.57 miliarde euro pe zi, ceea ce inseamna ca in cele 23 de sedinte din luna s-au tranzactionat 59 miliarde de euro, respectiv echivalentul a jumatate din PIB (cifra este aproape dubla fata de cea inregistrata in ianuarie 2010).

Din nefericire, nu avem date zilnice pentru a vedea ce s-a intamplat in zilele in care speculatorii incercau sa deprecieze leul, insa este aproape imposibil ca explozia volumului de tranzactionare sa nu fie cel putin in parte justificat de acel celebru atac speculativ.

Pentru a sumariza, daca dl Vasilescu are dreptate iar un asemenea atac chiar avut loc luna trecuta, inseamna ca acesta s-a desfasurat in liniste si fara sa agite prea mult apele :-)

PS: conform unor calcule realizate de Ziarul Financiar, anul trecut valoarea tranzactiilor pe piata valutara a fost de 352.7 miliarde euro, in scadere cu 24% fata de cele 464.7 miliarde euro tranzactionate in 2008, insa sa nu uitam ca 12.7% din aceasta suma a fost tranzactionata in octombrie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP