Cristian Orgonaş: Primele de risc au ajuns la niveluri record în 2010 - Bloguri economice

duminică, 7 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Primele de risc au ajuns la niveluri record în 2010

In aceasta saptamana, bursele din intreaga lume au scazut semnificativ datorita problemelor pe care unele dintre tarile europene le au in ceea ce priveste datoriile si deficitele bugetare, investitorii luand in vizor in principal cele 5 tari reunite sub acronimul PIIGS – Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania.

Cresterea incertitudinii pe pietele internationale genereaza o majorare a costurilor de asigurare impotriva riscului de neplata, astfel ca pretul CDS-urilor (Credit Default Swap) aferente multor tari a ajuns la un nivel record.

In acest moment, cele mai riscante tari din lume din punctul de vedere al investitiilor sunt Venezuela si Argentina, costul asigurarii aferent acestor doua tari depasind 1050 de puncte. Cu alte cuvinte, daca Hugo Chavez doreste sa contracteze un imprumut extern, trebuie sa plateasca o prima de risc de 10.5%, ceea ce inseamna ca Venezuela nu se poate imprumuta la o dobanda mai mica de 15%, din care 10.5% reprezinta doar prima de risc.

Daca discutam despre tarile care au inregistrat cea mai mare crestere a primei de risc in acest an, pe primul loc se afla Portugalia cu un plus de 145.5%, costul majorandu-se de la 91.7 la 225 de puncte, pe locul doi se afla Franta (!) cu o crestere de 87.7%, iar pe locul trei Islanda cu o crestere de 53%, detalii in tabelul de mai jos, sursa Bespokeinvest.comDe ramarcat cresterea primelor de risc nu atat fata de sfarsitul anului trecut, cat mai ales comparativ cu situatia de la inceputul anului 2008, cand investitorii aveau incredere oarba in unele tari, desi datoria acestora era deja uriasa (vezi Japonia sau Italia).

In 2008, pretul CDS pentru Portugalia a fost de 17.7 puncte, ceea ce inseamna ca investitorii care creditau Portugalia sau companiile portugheze, plateau $1.770 dolari pentru a asigura un imprumut de un milion de dolari. Astazi, platesc $22.500, adica de 12.7 ori mai mult.

De departe, cea mai proasta evolutie in ultimii doi ani a inregistrat-o Grecia, cu o crestere de 19 de ori a pretului de asigurare, de la 22.1 la 410 puncte. Pe de alta parte, cea mai sigura tara din lume este considerata a fi Norvegia, costul acoperirii riscului de neplata fiind de doar 20.3 puncte, respectiv $2030 pentru un credit de $1 milion (Norvegia are surplus bugetar de ani de zile).

Avand in vedere discutiile intense din ultimele zile privitoare la situatia in care se afla Grecia, Portugalia si Spania, am sa public maine o analiza detaliata legata de acest subiect.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP