Cristian Orgonaş: Trei ţări cu probleme: Grecia, Portugalia, Spania - Bloguri economice

luni, 8 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Trei ţări cu probleme: Grecia, Portugalia, Spania

Posibila intrare in incapacitate de plata a Greciei, precum si deficitele bugetare extrem de mari pe care le inregistreaza unele tari europene a determinat o scadere a apetitului investitorilor fata de risc, astfel ca bursele au scazut puternic saptamana trecuta, iar euro s-a depreciat semnificativ comparativ cu dolarul.

Sa vedem care este situatia economica a trei dintre cele mai riscante tari ale zonei euro, respectiv Grecia, Portugalia si Spania.

1. Evolutia Produsului Intern Brut si a somajului

In trimestrul trei al anului trecut, economia zonei euro s-a contractat cu 4% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior, in timp ce economia Greciei nu a pierdut decat 1.7%, cea a Portugaliei a scazut cu 2.5% iar cea a Spaniei cu 4%, detalii in graficul alaturat, click pe grafic pentru marire.

De remarcat faptul ca PIB-ul Greciei a rezistat extrem de bine la criza, insa aceasta evolutie s-a datorat si cheltuielilor publice extrem de mari, cheltuieli care au generat un deficit bugetar record.In ceea ce priveste somajul, Spania este campioana zonei euro cu o rata a somajului de 19.5%, iar Portugalia si Grecia se afla in jurul mediei de 10%. De altfel, Spania a avut un somaj ridicat si inainte de criza (9.7% in martie 2008, versus 7.1% in zona euro), iar dublarea ratei somajului in ultimul an si jumatate s-a produs mai ales pe fondul prabusirii sectorului de constructii din aceasta tara.

2. Deficitul bugetar si deficitul de cont curent

In 2009, Grecia a inregistrat un deficit bugetar record de 12.7% din PIB (un deficit similar are si Irlanda), iar Spania si Portugalia se nu se afla prea departe cu 11.4% respectiv 9.3%. Media zonei euro a fost de 6.4% anul trecut, cu perspectiva cresterii procentului la 6.9% in 2010.

Deficitele bugetare uriase si nesustenabile pe termen lung, au determinat Comisia Europeana sa ia atitudine si sa ceara incadrarea in limita de 3% pana cel tarziu in 2012, insa unora dintre tari le va fi imposibil sa realizeze o asemenea performanta, mai ales in conditiile in care reducerea drastica a deficitelor nu se poate face fara reducerea drastica a cheltuielilor publice si cresterea somajului, masuri de neacceptat pentru sindicate.

Drept urmare, Grecia se confrunta in acest moment cu greve si miscari violente de strada, in Portugalia guvernul nu a putut adopta bugetul de austeritate propus pentru 2010, iar in ceea ce priveste Spania, rata uriasa a somajului va ingreuna extrem de mult reducerea deficitului la 3% pana in 2013, asa cum au promis autoritatile.

Grecia se afla intr-o situatie extrem de proasta datorita faptului ca are si un deficit de cont curent foarte mare, astfel ca “deficitele gemene” asa cum sunt numite deficitul bugetar si de cont curent, vor fi extrem de greu de finantat in 2010.

O tara cu moneda proprie precum Romania, poate decide la un moment dat sa tipareasca bani pentru a acoperi deficitul bugetar cu riscul cresterii inflatiei si al deprecierii monedei nationale, insa o tara membra a zonei euro nu poate face asta pentru ca doar Banca Centrala Europeana tipareste euro, astfel ca Grecia nu isi poate acoperi datoriile altfel decat prin noi imprumuturi. Daca nu are de unde sa se imprumute, intra in incapacitate de plata.

Se discuta despre faptul ca grecii trebuie sa imprumute aproximativ 50 miliarde euro (~20% din PIB) in acest an pentru a avea cu ce sa isi plateasca datoriile, si cum investitorii percep aceasta tara drept foarte riscanta, dobanzile la care Grecia se poate imprumuta au depasit 6%. Mai mult, Grecia este dependenta de imprumuturile externe, strainii detinand la sfarsitul trimestrului trei al anului trecut, 72.3% din totalul bondurilor grecesti.

3. Datoria publica

La nivelul zonei euro, datoria publica medie reprezinta aproximativ 78% din PIB, perspectivele pentru 2010 si 2011 fiind de crestere la 85% respectiv 88%. In acelasi timp, datoria publica a Greciei a fost de 113% din PIB anul trecut, cu perspective de a depasi 125% in acest an, datoria publica a Portugaliei va depasi 85% din PIB in 2010, iar cea a Spaniei va inregistra o crestere de la 50% in 2009, la 74.3% in 2012.

De ani de zile Italia detine recordul datoriei publice in UE cu un procent de peste 100% din PIB, insa Grecia va trece in mod sigur pe primul loc in 2010, iar perspectivele acestei tari nu sunt deloc roz.

4. Concluzie

Ca o parere personala, cred ca Grecia are putine sanse sa evite intrarea in incapacitate de plata fara sa apeleze la un imprumut de la FMI si/sau Comisia Europeana, insa aceste institutii vor impune masuri extrem de greu de implementat – sa ne gandim cat de greu ii este Romaniei sa reduca deficitul bugetar de la 7.3% in 2009 la 5.9% in 2010, si sa ne imaginam ce masuri trebuie sa ia guvernul grec pentru a reduce deficitul de la 12.7% in 2009 la 8.7% in 2010, 5.6% in 2011 si 2.8% in 2012 asa cum isi propune Ministrul de Finante, George Papaconstantinu.

In ceea ce priveste Portugalia si Spania, aceste tari nu se afla inca in situatia Greciei, insa autoritatile trebuie sa demonstreze investitorilor ca sunt capabile sa reduca drastic deficitele bugetare, altfel vor pune in pericol stabilitatea intregii zone euro.

Anul 2010 va fi unul extrem de important din punctul de vedere al evolutiei economice pe termen lung, investitorii asteptand acum sa vada ce masuri iau guvernele pentru reducerea deficitelor acumulate anul trecut, iar daca aceste masuri vor fi neconvingatoare, pietele internationale vor continua sa ramana tensionate.

Nota: sursa datelor din grafice - Eurostat si Bancile Nationale ale celor 3 tari

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP