Cristian Orgonaş: Vladescu: coruptia din guvern nu ii costa pe contribuabili mai mult de 1 miliard de euro anual - Bloguri economice

marți, 23 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Vladescu: coruptia din guvern nu ii costa pe contribuabili mai mult de 1 miliard de euro anual

Intr-un interviu acordat revistei Capital, domnul Sebastian Vladescu a facut urmatoarea declaratie:

Se discută de corupţie şi de cât fură Guvernul. Proporţia asupra căreia Guvernul se poate gândi că ar putea fura este foarte limitată în buget, pentru că nu poţi să furi din pensii, salarii, dobânzi şi, la sfârşit, constaţi că zona din care se poate fura dintr-un total de 30% venituri în PIB este de 4%-5%. Să spunem că se fură 20% din aceşti bani, ceea ce înseamnă 1% din PIB. Nu într-un procent stă România, ci în 6%-7% din PIB, venituri care nu se fac, stă în milioane de oameni care nu plătesc nicio taxă, dar care beneficiază şi care, fiind săraci, au cele mai mari aşteptări…

Cu alte cuvinte, ministrul de finante sustine ca cei care dreneaza banii publici prin coruptie, spaga si trafic de influenta, nu pot fura mai mult de 1% din PIB, ceea ce inseamna putin peste 1 miliard de euro anual. Aceasta declaratie imi aminteste de cea facuta de dl Radu Vasile, care la un moment dat a sustinut ca “nu a mai ramas nimic de furat in Romania”.

In principiu dl Vladescu are dreptate, nu poti fura de la bugetul de pensii sau de la salarii, insa dansul uita sa mentioneze ca guvernul nu cheltuie 30% din PIB atat cat reprezinta veniturile, ci 37-38% din PIB, deficitul bugetar fiind de peste 8 miliarde euro anul trecut, iar in 2010 va fi de 6-7 miliarde. Unde s-au dus banii? O parte din ei s-au dus pe salarii si pensii, dar o alta parte s-au dus pe lucrari publice, ajungand in final in buzunarele celor care au finantat campaniile electorale ale tuturor partidelor.

Mai departe, dl Vladescu uita de jumatatea de miliard de euro pe care romanii o varsa anual in buzunarele medicilor sub forma de “plati informale”, de suma probabil asemanatoare platita de elevi profesorilor care dau meditatii acasa si care au dezvoltat practic un sistem de invatamant paralel cu cel ofcial, uita de mita pe care multe dintre companii o dau comisarilor garzii financiare pentru a fi lasate in pace, uita de platile mici dar dese facute de catre contribuabili pentru a obtine diverse acte de la diferitele departamente ale administratiei locale si mai mult decat atat, uita de uriasa evaziune fiscala pe care o genereaza economia subterana.

Se indoieste cineva de faptul ca economia subterana nu este sustinuta intr-o proportie mai mica sau mai mare de catre autoritati, aceasta fiind o sursa sigura de venit pentru functionarii mai putin corecti?

Cand discutam despre costul pe care il genereaza o administratie ineficienta si corupta, nu trebuie sa ne uitam doar la banii care se incaseaza din taxe si impozite, ci si la miliardele de euro care nu se incaseaza pentru ca angajatii statului nu isi fac treaba fie pentru ca sunt incompetenti, fie pentru ca sunt corupti.

Daca am lua in considerare toate cele de mai sus si multe altele, atunci ne-am da seama ca spaga, coruptia si incompetenta autoritatilor romane ne costa mult mai mult de acel miliard de euro despre care pomeneste dl Vladescu.

La urma urmei, as fi foarte fericit daca administratia centrala si locala nu ar putea fura mai mult de 1% din PIB.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP