Dan Popa: Adevărata revistă a presei - Bloguri economice

vineri, 26 februarie 2010

Dan Popa: Adevărata revistă a presei

Algeria
Toate ziarele deschid cu acelasi subiect:
Directorul general al Sigurantei Nationale algeriene, Ali Tounsi, a fost asasinat de catre unul din apropiatii sai, chiar in biroul acestuia din cladirea politiei, anunta Min. de Interne al Algeriei. Asasinul a incercat apoi sa se sinucida, dar nu i-a mers, mai noteaza ziarele algeriene.

Tunisia
„Cotidianul” deschide cu un mare subiect „Jojoba infloreste pe campiile noastre”. Bine, Jojoba e la ei cam cum e anghinarea la noi. Articolul descrie ce e aia jojoba (traieste 200 de ani si e mai rezistenta ca taranul in fata Fiscului) si cum poate ea deveni o industrie. Chiar, cum suna Ministerul Anghinarei? De ce sa nu facem din anghinare, floarea industriei romanesti?

Togo
O misiune a FMI le spune togolezilor durerosul adevar. Vor creste anul asta cu numai 1,7%. Ma gandesc sa ii inveselesc pe togolani (togolezi?) si sa le spun ca exista pe Pamant si Romania, unde cresterea din 2010…

Elvetia
Ziarele anunta pe prima pagina discursul de ieri al lui Gaddhafi, care inseamna la jihad impotriva Tarii Cantoanelor. Pfuai. Cand libianul ti-a pus gand rau, e naspa. Scandalul a pornit de la arestarea fiului liderului Libiei in Elvetia, a continuat prin retinerea unor elvetieni de catre Moammar Gaddhafi, apoi prin retragerea a muuuulti bani din Elvetia de catre Libia si ieri, pac! Jihad.

Subiectul numarul doi este o decizie a ministerului de finante elvetian prin care se spuna ca de-acum, gata cu banii dositi in conturile elvetiene. „Va fi gasita o solutie de la tara la tara in fiecare caz”, anunta Merz, care a mai spus asa:”Bancile elvetiene nu mai pot accepta bani nedeclarati Fiscului in tarile din care provin” Na!

Senegal
Oamenii astia se lupta inca sa asigura apa locuitorilor. Deocamdata au asigurat-o la 59% dintre ei. Daca rata mortalitatii continua in ritmul de pana acum, prin martie circa 70% dintre senegalezii ramasi vor avea apa in case. E nasol, ce mai..

Biroul unui prefect a fost spart. I-au furat computerul si modemul. Ziarul „Cotidianul” se intreaba rastit:”Oare ce documente cautau hotii? Cui vor ei sa le vanda?”
Creca hotii aia nu cautau documente (probabil nici nu stiu sa umble la calculator) ci voiau sa fure ceva, orice, care sa le aduca bani.

In topul celor mai citite articole, sta o Rectificare de 4 randuri, prin care redactia isi cere scuze ca a inversat doua poze intr-un articol. Asta ca sa va faceti idee ce face rating in Senegal.

Maroc
Tara celor mai mari culturi de cannabis. Oamenii sunt cinstiti. Recunosc ca au mai redus din pamantul cultivat, da` le-au mai ramas vreo 50.000 de hectare destinate ierbii. Daca oferta de cannabis scade, pretul ierbii nu va creste? Oare ce se va intampla in Romania cu consumatorii? Nu vor fi ei, ruinati? Marocani, de ce vreti sa aduceti in sapa de lemn consumatorii romani? Offfffffff

Marocanii vor aplica si ei Legea salarizarii unice a bugetarilor. Cand au auzit, instinctiv s-a pornit greva. Ca de ce, ca uite ce ne face Guvernul, samd. Dupa ce guvernantii au iesit si au zis ca in urma aplicarii legii salariul mediu al unui bugetar va creste de la 1560 la 2400 (paritatea in lei e aproape 1:1), marocanii s-au potolit si s-au dus acasa. Mentiune. In 2007, analfabetismul era in Maroc de peste 45%, oficial recunoascut.

Mali
Presa urla ca directiva europeana privind ciocolata ii va ruina. Articolul e scris de reputatul jurnalist Koné Soungalo si pare bine documentat. Bravo, Kone!

Coasta de Fildes
Electricitatea a fost rationalizata. Oamenii aia nu mai sunt la curent, cum ar veni, decat putine ceasuri pe zi.In cateva localitati, apa a fost si ea rationalizata.
In rest, sunt bine. Daca isi fac alegerile la timp, primesc si ajutoare de la Banca Mondiala.
A…si mai au o problema. Se fura masti africane in draci. Un organizator de spectacole spunea ca la reveniorea din Europa, dansatorilor africani li s-au furat mastile. Paradoxal, in acelasi timp dansatorii si-au cumparat ceasuri si mp3 playere. Oare si le fura ca sa si le vanda apoi intre ei?

PS. Le multumesc celor care m-au votat ca fiind cel mai bun blogger economic, aici.. Adevarul e ca nu sunt cel mai bun. Nu pot sa ii pomenesc pe toti ca s-ar supara careva, dar Khris, Trenduri economice, Dan Selaru, Mihai Marcu si toti cei din blogrollul meu sunt oameni unul si unul, unii dintre ei mult mai buni decat subsemnatul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP