Dan Popa: Al doilea land german va cumpăra CD-ul cu nemţii care şi-au plasat banii în Elveţia - Bloguri economice

sâmbătă, 13 februarie 2010

Dan Popa: Al doilea land german va cumpăra CD-ul cu nemţii care şi-au plasat banii în Elveţia

Dupa ce landul Renania de Nord –Westfalia a cumparat CD-ul cu datele bancare ale evazionistilor germani care si-au plasat banii in Elvetia, acelasi CD va fi cumparat si de landul Baden-Wurtemberg a anuntat ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble intr-un interviu aparut sambata in Frankfurter Rundshau.

Pe CD s-ar afla numele a 1700 de clienti ai bancilor elvetiene, pentru care informatorul cere circa 1,5 milioane de euro. Elvetienii sunt tot mai furiosi ca celebrul lor secret bancar se duce pe apa sambetei. Mai mult, un milionar geman a dat in judecata banca elvetiana UBS pentru frauda si abuz de incredere, dupa ce UBS i-ar fi propus sa fraudeze fiscul german. Reprezentantii bancii au reactionat declarand ca vor face o ancheta interna si ca daca se va adeveri ca un angajat a propus asa ceva, va fi pedepsit drastic. Normal, ce sa zica…?

Istoria problemelor legate de secretul bancar elvetian e mult mai veche. In anii `30, doi bancheri elvetieni au fost arestati la Paris, acestia avand asupra lor 3 vazile pline cu bani. Asupra lor a fost gasita o lista cu 2000 de clienti (politicieni, episcopi, generali de armata) care spalau banii in conturile elvetiene. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Hitler a depus tot in Elvetia circa 75% din aurul confiscat din bancile centrale si de la evrei.
Banii dictatorilor Mobutu, Marcos (poate si Ceausescu?) au intrat tot in conturile bancilor Elvetiei. Mai recent, UBS a fost acuzata ca ar fi recrutat 4450 de clienti americani dispusi sa scape mai ieftin de taxele americanesti.
A fost apoi randul francezilor si acum al germanilor sa primeasca date legate de cei care si-au plasat banii in Elvetia. Urmarea? Numai in 2009, 150 de miliarde de euro au fost retrasi din UBS.
Asa cum fluxurile de capital cautau sa intre in bancile elvetiene acum ceva ani, la fel de repede cauta acum sa iasa. Iar asta le-ar putea face mari probleme bancherilor din tara cantoanelor, daca nu iau rapid niste masuri.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP