Dan Popa: Anunţul lui Trichet, pariurile pe curs şi câteva mituri - Bloguri economice

marți, 9 februarie 2010

Dan Popa: Anunţul lui Trichet, pariurile pe curs şi câteva mituri

Guvernatorul BCE, Jean Claude Trichet a anuntat ca va pleca mai repede cu o zi din Australia, pentru a ajunge joi la o intalnire cu liderii europeni. Imediat, pietele au reactionat. “Ei, vine ca sa dea un ajutor Greciei. Niciun Guvernator de Banca Centrala nu isi scurteaza programul amproasta, daca nu s-a intamplat ceva cu adevarat grav. Ce`ș copil?”, au sarit dealerii in sus.
Cine se uita pe Chicago Mercantile Exchange la pariurile care se fac pe evolutia eur/usd si la volumele implicate, stie ca sunt multi care mizeaza pe caderea euro in fata monedei americane.

Nu neaparat din cauza vulnerabilitatii economiei grecesti (ponderea ei e mica, totusi, in UE, dupa cum ne spune si Krugman, pe blogul lui), cat mai ales pe fondul ingrijorarilor legate de bancile din zona, care si-ar putea retrage banii din afara.
Împrumuturile acordate de băncile greceşti în Turcia ating 20,6 miliarde de dolari (5% din piaţă). În România, sunt de 19,1 miliarde de dolari (sau 16% din piaţă), iar in Bulgaria, expunerea acelorasi băncilor greceşti este de 10,5 miliarde de dolari (30% din piaţă).
Dupa ce am citit miturile crizei datoriilor din Euroland, mi-am zis ca asa e, speculatorii incearca Euro cu degetul. Daca Trichet nu va sustine economia elena, am putea asista la un episod Lehman doi, pe care nimeni nu si-l mai poate permite.

Intre timp, BCE a anuntat ca Trichet se intoarce mai repede strict din cauza de legaturi aero. Nu stiu cine face PR-ul BCE, dar ma asteptam la ceva mai destept din partea lor. Una peste alta, balbaielile oficialilor europeni privitoare la potentialul sprijin acordat Greciei va face ca doua hedge fonds-uri sa castige multi bani. Iar altcineva, simetric, sa piarda multi bani.

PS Acum vreo luna, o firma de casting a avut nefericita idee sa adune vreo 30 de oameni pe care urma sa ii foloseasca drept figuranti, in fata unei banci. De acolo urma sa ii ia un autorcar sa-i duca nush` unde.
In cele 15 minute, au mai aparut vreo 30 de oameni, toti intreband daca banca in cauza are probleme. Eram intamplator acolo si radeam vazand cum fiecare intreba in soapta “Sunteti deponent la…?”. Cei din banca erau si ei speriati. Pana la urma autocarul a venit, iar lumea s-a risipit. Asta e un foarte bun exemplu de cum poate actiona panica.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP