Dan Popa: Ce vor alege portughezii pentru a ieşi din criză: creşterea taxelor sau a cheltuielilor bugetare? - Bloguri economice

luni, 1 februarie 2010

Dan Popa: Ce vor alege portughezii pentru a ieşi din criză: creşterea taxelor sau a cheltuielilor bugetare?

Portugalia – unul din statele membre ale PIGS- a avut in 2009 un deficit fiscal de 9,3%, noteaza ziaristii de la I Online In 2010, tinta este de 8,3%, iar pentru 2013 se doreste ajungerea la un ambitios 3%, ceea ce sporeşte considerabil presiunea in favoarea cresterii impozitelor şi diminuarea cheltuielilor sociale (care au trebuit oricum să crească cel mai mult din cauza crizei). La fel ca in Romania, portughezii au promis ca in 2010 nu se vor atinge de nici una dintre ele. Iar daca te uiti peste datele macro, vezi ca nici creşterea economiei nu ar putea oferi mai mult: după recesiunea de 2,6% din 2009, PIB-ul portughez va creşte cu cel mult 0,7% anul acesta. Şomajul se va agrava si el, ajungând la 9,8%.

Toate aceste cifre au fost comunicate in acest week-end, cu prilejul prezentării bugetului de stat pe 2010 de către ministrul portughez de finanţe, Fernando Teixeira dos Santos. Toate au surprins prin aspectul lor negativ, îndeosebi valoarea deficitului. Acum câteva săptămâni, ministrul credea că deficitul public din 2009 va fi de aproximativ 8%, ceea ce ar fi însemnat o reducere medie de 1,25%.

Având în vedere tabloul prezentat şi necesitatea de a da încredere şi de a dovedi rigoare pieţelor şi investitorilor internaţionali, reducerea va trebui să fie şi mai brutală: deficitul va scădea într-un ritm de aproximativ 1,6% pe an. În total, reducerea va reprezenta 6,3% din PIB. În preţurile actuale, înseamnă să se procedeze la o reducere de 10,3 miliarde de euro.

Cum se va face acest lucru? Economistii locali spun că deficitul nu poate fi normalizat numai cu reduceri de cheltuieli. Teixeira dos Santos este adeptul consolidării bugetare prin efectuarea de cheltuieli, metoda considerata de el mai eficienta. Alt argument este acela că relansarea prevăzută pentru partenerii comerciali ai Portugaliei va fi mai fragilă, limitând recurgerea la impozite şi la contribuţii.

Oricum, bugetul de stat pe 2010 arată că guvernul revine treptat pe calea încasărilor. Anul acesta, Portugalia speră să colecteze 54,6 de miliarde de euro prin impozite şi prin decontări pentru asigurările sociale, cu 1,6% mai mult decât în 2009. Creşterea permite colectarea a încă 837 de milioane de euro, după cele aproximativ 7 miliarde care s-au evaporat anul trecut. Drumul este periculos, întrucât cântăreşte mai greu în buzunarul portughezilor decât în portofelul altor contribuabili europeni.

Filipe Charters de Azevedo, economist la PricewaterhouseCoopers, subliniază că “efortul fiscal portughez este al şaselea ca mărime din ţările europene”. “Un efort mai mare în privinţa încasărilor publice înregistrează doar Bulgaria, Ungaria, România, Polonia şi Letonia”, noteaza el. Potrivit lui Azevedo, “există ideea că în Portugalia nivelul de fiscalitate este redus, având în vedere faptul că impozitele şi contribuţiile sociale reprezentau în Portugalia 37,4% din tot ceea ce s-a produs în 2008; în timp ce în ţările nordice exemplele de gestiune publică pozitivă indică niveluri ale fiscalităţii de peste 40%”.

Cu toate acestea, continuă el, “nu trebuie să te uiţi la nivelul fiscalităţii şi să uiţi de dimensiunea bogăţiei. Trebuie să menţionăm că plata a 43% din producţie în Finlanda, unde puterea de cumpărare este mai ridicată, nu înseamnă acelaşi lucru cu plata a 37% în Portugalia”.

În 2010, calculele guvernului arată că sarcina fiscală, în sens net, se va fixa la 32,6% din PIB. Referitor la cheltuieli şi până în anul 2013, reducerile legate de cheltuielile sociale vor continua. Acestea, care au crescut mult din cauza crizei, vor tinde să se reducă, pe măsură ce statul va retrage ajutoarele destinate economiei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP