Dan Popa: O propunere interesantă: înfiinţarea Fondului Monetar European - Bloguri economice

joi, 11 februarie 2010

Dan Popa: O propunere interesantă: înfiinţarea Fondului Monetar European

Ideea vine de la Stepahne Cosse, un fost senior economist al FMI profesor la Institutul de Studii Politice din Paris. Omul a publicat-o joi in Le Monde si merita atentia noastra. Despre ce e vorba?
Grecia, Spania si Portugalia se confrunta cu neincrederea pietelor, da? Inregistreaza prime de risc din ce in ce mai ridicate, ceea ce le diminueaza capacitatea de a rambursa datoriile suverane. E ca si cum ati imprumuta vecinul cu sume mai mari, cand el castiga tot mai putin. Evident, i-ati da bani la dobanzi mai ridicate.

Daca aceste tari nu ar fi in zona euro, s-ar confrunta cu un scenariu tipic economiilor deschise: Statul, slabit de gestionarea proasta a finantelor, ar apela la imprumuturi exterioare la dobanzi tot mai mari. Investitorii, ingrijorati, si-ar reduce plasamentele acolo. Cursul de schimb s-ar duce naibii, Statul nu ar mai putea face fata platii datoriei si ar invoca falimentul.

Pentru evitarea unei asemenea situatii, exista doua solutii. Prima, banala, sa tiparesti bani. Dai drumul tiparnitei, faci inflatie si iti achiti datoriile. Nu se recomanda.
A doua solutie, suni la FMI. Daca iti raspunde la telefon, poate te ajuta punand la dispozitia Bancii Centrale o linie de credit. Investitorii vad ca ai la o adica de unde achita datoriile si nu-si mai retrag banii. Tara isi revine, Bittman danseaza, toata lumea e fericita.

Dar esti in zona euro. Ce te faci?

Esti legat de moneda euro ca de o piatra de moara. Ai iarasi, doua solutii. Iesi din Euroland, cu toata umilinta, iti reiei moneda, tiparesti bani multi, faci inflatie si scapi. Nu se recomanda. S-ar putea sa te trezesti cu miscari de strada ( de oameni in strada, ca sa fim rigurosi). A doua solutie e sa suni la FMI.

Da` acuma si FMI-ul asta cati bani sa iti imprumute? Si pe urma, cum sa dea F.m International, credit unei tari din Euroland? E ca si cum ar imprumuta statul Carolina din SUA, ceea ce n-o sa vedeti in aceasta saptamana, cel putin.

Asta lipseste zonei euro, zice economistul citat la inceput. O unealta ( in termeni populari, scula) care sa ii permita acordarea de imprumuturi in caz de urgenta. O casa de amanet mai mica, cum ar veni.
Ideea unui FM European e super.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP