Dan Popa: Până la urmă, de ce a fost „născută şi nu facută”, moneda euro? - Bloguri economice

marți, 2 februarie 2010

Dan Popa: Până la urmă, de ce a fost „născută şi nu facută”, moneda euro?

Bunul simt imi spune ca motivul crearii euro a fost strict economic. Pentru a oferi companiilor si consumatorilor europeni o zona in care riscul valutar sa fie minim, daca nu chiar zero, zic eu. Moneda unica si-a inceput cursa (in prima sa zi de schimb la bursa de valori de la Frankfurt, în 4 ian. 1999, daca nu m-am senilizat cu totul) la un nivel de 1,1 dolari americani. La numai un an, euro a inceput sa se deprecieze in fata usd, continuând sa scada pâna prin 26 octombrie 2000, când a atins cel mai jos punct al sau cu un nivel de 0,8225 dolari. De-a lungul anului rata medie de schimb a fost de 0,95 dolari. Ce treaba are cu Romania?

Are, dar sa revenim….

In 2002, catre finalul anului, a crescut de la 0,90 dolari la 1,02 dolari. 2003 prinde euro „pe val”, la 1,24 dolari. În noiembrie 2004 sparge pragul psihologic de 1,30 dolari iar in 30 decembrie 2004 atinge orgasmul. Un euro singur-singurel se schimba pentru 1, 3668 de dolari. În 2005, euro scade la 1,18 dolari între 2 ianuarie şi 1,2958 dolari, in fix 5 iunie.
In mod normal, scopul euro trebuia sa fie cel de a facilita schimburile si investitiile care ar fi urmat sa aduca crestere economica si infiintarea de locuri de munca. Corect?

Uniunea Monetara nu putea da rezultate insa fara o politica fiscala adecvata, adicataelea politici bugetare si fiscale convergente. Drept pentru care o mana de om inteligent a conceput criteriile Maastricht. Rolul lor? Acela de a face ca deciziile Bancii Centrale Europene sa nu incurce mai mult lucrurile, cata vreme in UE unele tari se supra-incalzeau, iar altele raceau.

Cata vreme „motorul” economic se numea Germania, oficiali BCE mai inchideau ochii vazand ca „bujia” greaceasca sau „injectorul” spaniol, dau rateuri. Numai ca iata, criza naibii a venit sa curete jigloarele defecte.

Islanda, Letonia sau Ungaria ( nu vreau sa ii supar pe BNR`isti abordand subiectul Romania) s-au remarcat prin dificultati economice majore. Daca vreti, tarile astea erau pe post de „ierburi” pe care le trageau pe nas statele dezvoltate si se amageau ca totusi, Eurolandul asta e zuper ok.

Nu era, desigur. Euforizantele isi au si ele limitele lor, iar dupa ce efectul trece, te trezesti cu diaree financiara. De unde sa iei repede un Imodium?

Te juri ca faci reforme, ca tai din pensii ( a propos, stiti ca Polonia, tara aia care ne poate da lectii cu privire la cresterea economica in mijlocul taifunului, a taiat pensiile comunistilor, realizand consistente economii la buget?), ca reformezi serviciile fiscale, ca aduci Bittmani si Andreigheorghi, ca bagi debile impozite samd, dar tot degeaba.
Cat de fragile sunt restul tarilor membre ale Euroland?
Discutam aici de celebrii PIGS. Toti neaga ca ar avea probleme, cu exceptia Greciei. In termeni financiari, diferentialul dintre costul datoriilor Greciei si Germaniei e de 3,5%. Distanta intre datoria Spaniei si cea a aceleiasi Germanii este de numai 0,8 %.

Drept e ca spaniolii au anuntat acum cateva zile un plan de austeritate de 50 de miliarde de euro, intins pe 3 ani, basca reforma sistemului de pensii. „Spania isi cauta un alt model de crestere, inafara celui imobiliar si al consumului”, observa Philippe Sabuco, mare analist de la BNP Paribas. In doi ani, datoria publica spaniola a trecut de la 36,2 % din PIB, la mai mult de 60 %.

Portugalia se jura sa inghete salariile bugetarilor si sa reduca la 8,3 deficitul bugetar, de la 9,3 % in 2009.

Irlanda (tara in care PIB-ul a cazut cu 7% in 2009) vrea sa taie din bonusurile bugetarilor, si sa aduca deficitul la 8%. Daca vor reusi, e o alta poveste.
Ce e de facut?
Zona euro are nevoie de o disciplina colectiva. Imaginati-va o familie in care tatal si mama aduna bani, iar copilul ii cheltuie pe ierburi ( ca sa ma inteleaga si Andrei Gheorghe). Pactul de stabilitate, asumat de membrii UEM, asta inseamna. Sa te limitezi la 3% din PIB cu deficitul bugetar. Asta e in teorie. In practica, se poate si „a la greque”…Coeziunea zonei euro e fragila, dar nu cred ca UEM se va dizolva. O analiza la rece a avantajelor si costurilor aderarii la Euroland poate ca ar merita facuta. Arabii isi vor face in curand Uniune Monetara proprie. China nu sta nici ea ca proasta. SUA isi revin. In tot acest circ, Romaniei incotro s-o ia?

Bittmane, ridica-ne la cer…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP