Dan Popa: Patru întrebări şi răspunsuri despre deficite - Bloguri economice

duminică, 7 februarie 2010

Dan Popa: Patru întrebări şi răspunsuri despre deficite

Deficitele publice ale tarilor europene vor fi subiectul fierbinte al acestor an in economie. In 2009, tările cu cele mai mari deficite bugetare au fost Grecia, SUA, Irlanda, Marea Britanie, Japonia şi India, toate cu un deficit de peste 10% din PIB, în timp ce ţările cu cea mai mare datorie publică (peste 100% din PIB) sunt Japonia, Italia, Grecia şi Belgia.
Deficite ridicate înseamnă nevoi ridicate de împrumut.
Concurenţa în 2010 pentru obţinerea de împrumuturi va duce la creşterea costului împrumuturilor pentru “verigile slabe” cum ar fi Grecia, deoarece nu va exista interes pentru “obligaţiunile nesigure” şi vor fi preferate obligaţiunile economiilor mature, considerate mai sigure.

■ Ce e acela un deficit public?

Contabilitatea unei tari are doua coloane; intrarile si iesirile de bani. La intrari, stau veniturile din taxe si impozite (dar nu numai), in vreme ce la iesiri stau toate angajamentele de plata ale Statului. Cand aceste angajamente depasesc intrarile de bani, se cheama ca esti pe deficit. Cand lucrurile stau invers, inseamna ca ai excedent.
Pantru a finanta partea din cheltuieli care nu e acoperita de venituri, Statele se imprumuta. Lanseaza obligatiuni pe care le vand pe pietele financiare si care obligatiuni ajung in mainile fie ale investitorilor particulari, fie ale altor state. China de pilda a investit masiv in obligatiunile emise de americani.

■ Care sunt efectele crizei?

Supraindatorarea Statelor nu e o problema adusa de criza. SUA, Marea Britanie, Spania si chiar si Romania, traiau si se dezvoltau pe credit. Cand le-a lovit criza, ca sa evite o recesiune prelungita, aceste State au investit masiv in relansare. Au investit bani pe care nu ii aveau si pentru care de multe ori s-au imprumutat. Unele au fost obligate sa sprijine financiar companiile a caror prabusire ar fi insemnat un dezastru economic. Cum in vremuri de criza, intrarile la bugete sunt mai reduse decat in perioadele normale, cheltuielile in crestere au dus la ecplozia deficitelor. Unele tari au depasit raportul de 199% din PIB al datoriei, ceea ce inseamna ca timp de un an, tot ceea ce se produce in tara respectiva, e dat altora, in contul imprumuturilor luate.

■ De ce sa ne fie frica?

Cand un Stat se imprumuta masiv, dar acorda salarii de 2-3000 de euro in sectorul public, pensii mari samd, cei care au cumparat obligatiuni se intreaba cat va mai dura dezvoltarea altora pe banii lui sau daca Statele pe care le-au imprumutat au capacitatea de rambursare a imprumuturilor.
O tara nu poate fi scoasa la mezat, dar poate fi ruinata, economic.

■ 2010, anul deficitelor publice masive?

Unele tari continua sa se imprumute, pentru ca pot. E cazul Frantei, care spera sa aiba crestere economica de asa natura incat sa ii permita rambursarea datoriilor.
Altele au marit impozitele sau au renuntat la investitii ca sa aiba bani mai multi cu care sa isi achite datoriile. E drept ca o asemenea cale prelungeste agonia pentru ca franeaza cresterea economica si asa fragila.
Situatia e grava pentru ca nici o economie nu ar rezista unui val doi al crizei, in actuala conjunctura. De aceea e de facut ceva urgent.

Pentru 2010 se prevede ca la nivel mondial să fie emise peste 5 trilioane de titluri de stat (numai SUA vor emite săptămânal asemenea instrumente in valoare de 90 de miliarde de dolari), iar în cadrul unei concurenţe dure pentru găsirea unor noi împrumuturi, alte ţări cu deficite importante (precum SUA sau Marea Britanie) vor continua cedeze în faţa euro pe tabla de şah a competitivităţii internaţionale pentru supremaţia polilor monetari.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP