Dan Popa: Să ne bucurăm de necazurile PIGS? - Bloguri economice

luni, 1 februarie 2010

Dan Popa: Să ne bucurăm de necazurile PIGS?

Cata vreme problemele Greciei ori Spaniei vor continua, Romania are doar de castigat. BCE nu va urca dobanda cheie pentru ca ar fi ca si cum ar trage presul de sub picioare fragilelor economii ale tarilor despre care deliram mai sus.
In acest moment masina numita Euroland alearga simultan cu doua viteze. Una adaptata soselelor economice din Germania si alta adaptata drumurilor satesti din Grecia. Nemtii ar vrea sa ridice dobanzile, ceea ce asa cum spuneam, pe greci i-ar termina.

Daca revenirea economiei germană sau franceze ar avea loc cu asemenea consistenta incat sa forţeze Banca Centrală Europeană să crească dobânzile de referinţă pentru împrumuturi pentru a fi evitată o inflamare a inflaţiei, atunci economia grecească dar nu numai ea vor fi lovite rau tare deoarece dobânzile ridicate sunt cel mai rău lucru care se poate întâmpla unor economii care încearcă să iasă din recesiune.

Această perspectivă economică ciudata complica si face foarte dificil pentru bancherii BCE readucerea la normalitate condiţiile monetare lejere pentru a evita o izbucnire a inflaţiei în zona euro.

Dealtfel, în conferinţa de presă susţinută după prima şedinţă BCE de anul acesta, Trichet şi colegii săi din BCE au transmis mesajul că guvernele, şi în special cel grecesc, trebuie să-şi facă ordine în finanţele proprii. Însă în situaţia actuală nemaiîntâlnită a deficitelor bugetare de coşmar, guvernele ştiu că trebuie să continue să ofere lichiditate, fie şi numai pentru a menţine stabilitatea financiară.

Altfel, există riscul ca o renunţare grăbită la programele de acordare de lichiditate în sistem să arunce în aer, la niveluri încă şi mai înalte, dobânzile de piaţă, sporind, prin urmare, şansele ca zona euro să cadă din nou în recesiune.

Banul ieftin creşte riscul de inflaţie, însă BCE nu-l poate retrage înainte ca băncile să reuşească să stea pe propriile picioare. Vulnerabilitati nu exista doar la nivelul economiilor spaniole sau elene, ci si in economia germana – vezi cazul Landsbank-urilor. Prin urmare, ieşirea din programele de susţinere se va realiza cu paşi înceţi. Iar disponibilităţile lichide către băncile comerciale vor rămâne cu mult peste nivelul normal pe aproape toată durata acestui an.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP