Dan Popa: Stiglitz: Dacă BCE dă bani băncilor, de ce nu ar da şi Guvernelor? - Bloguri economice

marți, 2 februarie 2010

Dan Popa: Stiglitz: Dacă BCE dă bani băncilor, de ce nu ar da şi Guvernelor?

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, vede cu ochi buni emiterea de euroobligaţiuni pentru Grecia, precizand ca este nevoie si de „rationalizarea” cheltuielilor bugetare. Salariile nu sunt suficient de mari in Grecia si nu recomand reducerea lor, a mai spus Stiglitz, citat de cotidianul Eleftheria, editat la Atena si preluat de presa internationala

El a mai declaratla un seminar la care a fost invitat că ar participa el insusi la o comisie consultativă pe lângă guvernul grec, dacă o asemenea propunere s-ar materializa „in carne si oase”. Celebrul economist a caracterizat drept utilă crearea unui Consiliu „al înţelepţilor” care ar putea funcţiona cu rol consultativ în eforturile guvernului de a depăşi criza şi de-a şi îndeplini obiectivele economice.

Stiglitz, adept al interventionismului Statului in economie, a adaugat ca ar fi de bun simt ca UE, care a acceptat guvernul elen, sa il ajute atunci cand acesta are nevoie. “De vreme ce BCE este dispusă să împrumute bani băncilor cu dobândă aproape zero, de ce să nu împrumute bani şi guvernelor. Oare nu are încredere în guvernele pe care UE le-a acceptat? Atunci, dacă are încredere în ele, ar trebui să le împrumute”.

În acelaşi timp, Stiglitz a făcut apel pentru crearea unui cadru european de susţinere a economiilor care, pe lângă ajutorul oferit prin intermediul Băncii Centrale Europene, ar cuprinde şi emiterea de euro-obligaţiuni sau finanţarea de către Banca Europeană pentru Investiţii.

El a îndemnat chiar BCE să accepte toate obligaţiunile din zona euro drept garanţie pentru acordarea de lichiditate şi să nu ia în considerare evaluările agenţiilor de rating în acest proces.

“Mi se pare o prostie ca deciziile să fie luate în funcţie de un grup de agenţii care s-au dovedit incapabile de atâtea ori”. “Fetişismul legat de bugete este o greşeală. Este obtuz să vezi numai obligaţiile într-un buget”. Eforturile întreprinse în prezent pentru reducerea deficitelor ar putea avea efecte contrare, întrucât pe termen lung vor creşte datoriile.

Stiglitz a mai afirmat că pentru economia mondială situaţia este mai rea decât anul trecut, apreciind că aceasta este “foarte bolnavă”. Atunci, sistemul bancar se prăbuşea, însă autorităţile cunoşteau situaţia şi aveau un plan pentru a o contracara. Astăzi problemele economiei mondiale sunt reprezentate de consecinţele crizei şi ale modului de contracarare a acesteia.

În acest context, Stiglitz a avertizat că cererea internaţională va rămâne slabă şi a apreciat că pericolul unei reveniri a crizei există, mai ales dacă vor fi retrase parţial măsurile de susţinere a economiei mondiale.
Stiglitz a descris în culori sumbre situaţia economiei americane, reluand o idee prezentata la Davos. „Valoarea caselor confiscate se aşteaptă să ajungă la 2,5 – 3,5 miliarde anul acesta în SUA, iar şomajul este mult mai mare decât rata oficială de 10%. Unamerican din cinci nu găseşte o slujbă cu normă întreagă”, a mai spus Stiglitz. El a adaugat că este pesimist cu privire la perspectiva ca economia SUA să-şi revină curând şi că multe ţări europene au probleme similare cu cele ale SUA, însă, a avertizat el, UE nu dispune de o “structură macroeconomică”, cum este Bugetul Federal al SUA, care să sprijine ţările cu probleme.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP