Ion Radu Zilişteanu: Rusia, călăul Fannie Mae şi Freddie Mac? - Bloguri economice

luni, 1 februarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Rusia, călăul Fannie Mae şi Freddie Mac?

Bloomberg relatează o poveste foarte interesantă legată de ceea ce scrie Henry Paulson (în fotografie, alături de fostul preşedinte, George W. Bush), fostul secretar al Trezoreriei SUA, în cartea sa de memorii, On The Brink (câteva extrase din carte puteţi citi aici). El afirmă că, aflându-se la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice, i s-a relatat că Moscova a încercat să pună în dificultate cei doi giganţi ipotecari americani, Fannie Mae şi Freddie Mac. Rusia ar fi propus Chinei o acţiune concertată, prin care cele două ţări să-şi vândă o mare aperte a deţinerilor lor la cele două companii, pentru a pune în dificultate autorităţile SUA, care ar fi trebuit să intervină de urgenţă. Autorităţile chineze au negat un astfel de scenariu. Recent, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului Vladimir Putin, citat de agentia Interfax, a declarat "Toate acestea nu sunt decât invenţii. Nu a existat nimic real."

În acel moment, în 2008, relaţiile Rusiei cu SUA erau foarte tensionate, americanii fiind de partea Georgie în conflictul cu Rusia pentru controlul teritoriilor separatiste.

Fannie Mae şi Freddie Mac, aşa numite GSE (Government Sponsored Entities), două companii semipublice care deţineau sau garantau aproape 50% din creditele ipotecare din SUA (5.000 mld.$ din 11.000 mld.$), se confruntau deja cu probleme grave legate de criya financiară izbucnită în iulie 2007 şi au fost preluate de statul american în septembrie 2008, aşa cum relatam în articolul Subprime = tsunami.

În acel moment, Rusia deţinea peste 65,6 mld.$ din datoriile acestor organisme, pe care le-a vândut integral în cursul anului 2008.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP