Ion Radu Zilişteanu: Şmecheria "Prima casă" - ANL, marca Elena Udrea - Bloguri economice

miercuri, 17 februarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Şmecheria "Prima casă" - ANL, marca Elena Udrea

După cum scriam, în noua variantă a programului "Prima casă", vor fi alocate garanţii de 700 mil.€. Numai că ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, are gânduri mari cu aceşti bani. Vrea să vândă locuinţele ANL către chiriaşi care le ocupă, la preţuri de mercurial: 19.140 € pentru garsoniere, 26.950 € pentru apartamente două camere şi 36.014 € pentru apartamente de trei camere. Mai simplu spus, a pus subordonaţii să calculeze valoarea medie de înlocuire pentru locuinţele ANL. Valorile, evident, sunt în general mai mici decât preţurile de piaţă, ceea ce nu e de mirare întrucât locuinţele ANL se construiesc pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile locale pe durata existenţei construcţiei, iar utilităţile sunt asigurate tot de către autorităţile locale.

O asemenea abordare va conduce la distorsionarea preţurilor de pe piaţa imobiliară. Dacă este să judecăm preţurile ANL în raport cu preţurile practicate pe piaţa liberă din marile oraşe, vom constata că ele sunt sub piaţă. dacă, însă, facem aceeaşi comparaţie pentru imobilele din Nehoiu sau Huşi, vom constata că ele sunt peste preţurile din piaţă.

Elena Udrea a estimat, într-o conferinţă de presă ţinută ieri, că ANL va obşine circa 500 mil.€ pentru cele 20.000 locuinţe ANL puse în vânzare. Desigur, actualii chiriaşi ANL şi viitori proprietari vor prefera să îşi finanţeze achiziţia prin credite ipotecare garantate prin programul "Prima casă". Acest lucru înseamnă că din cele 700 mil.€ puse la bătaie de statul român, vor mai rămâne doar 200 mil.€ pentru achiziţiile de pe piaţa liberă şi construirea de imobile noi. Cu o investiţie de numai 10%, adică 50 mil.€ (după afirmaţiile premierului Boc, despre care scriam aici), guvernul obţine 500 mil.€, pe care intenţionează să îi folosească pentru construcţia de locuinţe noi. Adică o şmecherie prin care banii băncilor comerciale ajung la statul român, ale cărui abilităţi de administrare a banilor publici o ştim.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP