Lucian Davidescu: Salariile în 2009. Care au crescut, care au scăzut. - Bloguri economice

joi, 4 februarie 2010

Lucian Davidescu: Salariile în 2009. Care au crescut, care au scăzut.

Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 0,8% în decembrie 2009 faţă de decembrie 2008. Dacă luăm în calcul şi inflaţia de 4,74%, scăderea reală este mai mare de cinci procente. Cum se împarte paguba:Este primul an din ultimii zece în care puterea de cumpărare a salariaţilor scade. Salariaţii au încasat în decembrie, în medie, 1477 de lei net (pentru un câştig mediu brut de 2023 de lei). Faţă de noiembrie, câştigurile au crescut cu 8,1% pe seama primelor de sfârşit de an. În schimb, bugetarii au luat bani mai puţini din cauza concediului fără plată amânat până în ultima lună a anului. Fără acest concediu, statistica ar arăta cu totul altfel.

Chiar şi bancherii, care continuă să ocupe primul loc în topul câştigurilor, raportează o uşoară scădere de la un an la altul. Câştigul mediu în sectorul intermedierilor financiare a fost de 4.111 lei net, adică aproximativ 1.000 de euro. Totuşi, acest nivel este cu 20% mai mare decât cel din luna precedentă.

Locurile doi şi trei sunt ocupate de angajaţii din telecomunicaţii respectiv de cei din transporturi aeriene, care au câştigat câte 3.300 de lei net.

Salariaţii din industria de petrol şi gaze au ajuns pe locul al patrulea, după ce ei ocupaseră prima poziţie în septembrie şi octombrie. Aceştia au salarii nete uşor sub de 3.000 de lei, nivel similar cu al angajaţilor din zona de energie şi utilităţi.

Cele mai mari creşteri: în agricultură, unde baza de pornire este însă foarte mare mică. Printre cele mai mari scăderi, probabil în zona de tranzacţii imobiliare, dar seturile de date ale INS vor fi compatibile la nivel anual abia în raportul pe ianuarie.

Vezi cât vor fi salariile în 2010, aici

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP