Răzvan Pascu: Cât a crescut Bursa în ultimii 10 ani? - Bloguri economice

miercuri, 3 februarie 2010

Răzvan Pascu: Cât a crescut Bursa în ultimii 10 ani?

In ultima luna, Bursa de la Bucuresti a crescut destul de mult, in principal datorita entuziasmului de pe pietele din afara dar si datorita intrarii in normal a Romaniei: avem Guvern, avem un nou presedinte ales, avem Bugetul de Stat votat, acordul cu FMI si transele 2 si 3 aprobate, etc. Situatia macro-economica este mult mai buna decat acum cateva luni si asta se vede in special asupra dobanzilor practicate de institutiile financiare internationale, care au scazut destul de mult.

De altfel, chiar ieri Fitch a imbunatatit perspectiva Romaniei de la “negativa” la “stabila” si este de asteptat ca si alte companii de rating sa faca acelasi lucru. Mai mult decat atat, astazi este asteptata de la BNR o noua reducere a dobanzilor sau o modificare a rezervelor minime obligatorii.

In 1999, la sfarsitul anului, indicele BET (care cuprinde cele mai importante actiuni de la Bursa) avea in jur de 450 de puncte. Ieri, indicele BET avea putin peste 5100 de puncte, atingand in 2007 si valori de peste 10.000 de puncte. Asadar, fata de sfarsitul anului 1999, cresterea este de peste 1000% (chiar daca valoarea actuala este jumatate din maximul din 2007).

In ceea ce priveste indicele BET-FI (care masoara cresterea SIF-urilor -societatile de investitii financiare), acesta a crescut de la valoarea de lansare (1000 de puncte) pana la valoarea de ieri, de 29.668 puncte, atingand si maximul de peste 90.000 de puncte in 2007. Asadar, cresterea este de 2866% de la lansare (chiar daca valoarea actuala a SIF-urilor este de circa 1/3 din maximul atins).

Deocamdata Bursa se afla in continuare pe un trend ascendent inceput anul trecut. Se spune ca Bursa este oglinda economiei si ca aceasta anticipeaza cel mai fidel starea economica a unei tari, iar pana acum s-a si demonstrat lucrul acesta. Este interesant de vazut ce se va intampla de-acum inainte cu Bursa si daca evenimentele anuntate precum listarea Fondului Proprietatea vor schimba in vreun fel perceptia asupra Bursei. Un alt aspect foarte important il reprezinta investitiile fondurilor de pensii care acumuleaza active din ce in ce mai importante si care ar trebui (teoretic) sa investeasca din ce in ce mai mult in Bursa de Valori.

Concluzia este ca, in ciuda crizei prin care trecem si in ciuda scaderii din 2008, Bursa a adus randamente net superioare depozitelor bancare. Rivalizeaza probabil doar cu investitiile imobiliare, care insa au suferit corectii importante in ultimii 2 ani.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP