Bogdan Glăvan: BNR continuă politica de consiliu monetar (update) - Bloguri economice

luni, 1 martie 2010

Bogdan Glăvan: BNR continuă politica de consiliu monetar (update)

BNR a anunţat azi că rezerva valutară a crescut la aproape 30 de miliarde euro. Este un lucru bun? Nu. Creşterea rezervei valutare este în general rezultatul intervenţiei BNR pe piaţa a cumpăra valută. Este de neconceput ca rezerva valutară să crească dacă banca centrală ar urma o politică de curs de schimb liber (free floating).

În timpul boom-ului economic rezerva valutară a crescut pe măsură ce BNR a cumpărat valută în încercarea de a frâna ascensiunea cursului de schimb. Achiziţia de valută trebuie însă plătită – şi aşa ajungem la partea a doua a monedei – prin emisiune de lei. Aceasta este politica tipică a unui consiliu monetar (Bulgaria sau Estonia au o astfel de instituţie). Cu alte cuvinte, avem un al doilea efect negativ al creşterii rezervei valutare, anume expansiunea monetară internă.De la începutul crizei, rezerva BNR a continuat să crească, graţie împrumutului de la FMI care a compensat în întregime fuga capitalului. Această politică permite importul inflaţiei externe, prin translatarea expansiunii monetare de dolari sau euro în creşterea bazei monetare interne. În cursul acestui proces, evoluţia ratei dobânzii la leu este ancorată de evoluţia ratei dobânzii pe plan mondial. Astfel, creşterea rezervei valutare, adică emisiunea de lei, frânează aprecierea leului şi determină reducerea ratei dobânzii.

Intervenţia asupra cursului de schimb şi ratei dobânzii sunt precum încercarea unui chirurg orb de a-şi „stabiliza” pacientul. De fapt, este mai rea, pentru că deschide cutia Pandorei a speculaţiilor valutare şi a carry-trade-ului. Nu ştiţi despre ce vorbesc? Ei bine, ceva îmi spune că veţi afla imediat ce asistenţa FMI îşi va fi epuizat efectele.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP