Bogdan Glăvan: De la monopolul rating-ului la criza rating-ului - Bloguri economice

marți, 16 martie 2010

Bogdan Glăvan: De la monopolul rating-ului la criza rating-uluiGraficul de mai sus este luat din The Credit Rating Crisis scrisă de E. Benmelech and J. Dlugosz. Ce arată el? Că rating-ul mediu al creditelor securitizate a fost B, dar peste 70% din activele create pe spatele acestora (CDOs) au fost notate cu AAA. Dacă mă întrebaţi pe mine la aşa ceva s-a ajuns din cauza „cumpărării de note” – fenomen firesc dată fiind absenţa competiţiei dintre agenţiile de rating şi obligaţia băncilor, companiilor de asigurări, fondurilor de investiţii şi de pensii de a investi în active cotate. Monopolul acordării notelor duce la inflaţia de note şi la devalorizarea calificativelor, pentru că monopolul este interesat de extinderea la maxim a activităţii pentru creşterea profitului.

După cum sugerează autorii, agenţiile de rating au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru dezvoltarea pieţei creditului structurat (crearea de coşuri de creanţe de valoare îndoielnică şi vânzarea acestora sub forme de tranşe cu risc diferit). Ca orice alte instituţie sponsorizată de stat, interesul lor a fost acela de a colabora cu emitenţii de titluri pentru acorda nota maximă în schimbul unui efort (calitate financiară) minim.

“Anecdotal evidence suggests that the rating agencies models indeed were known to CDO issuers and were provided to them directly by the rating agencies. For example, the CDO Evaluator Manual – an optimization tool used by S&P – enabled issuers to achieve the highest possible rating at the lowest possible cost.”

P.S. Noi ne facem că vă evaluăm, voi vă faceţi că ne plătiţi. Curat capitalism. La televizor primul ministru vorbeşte despre îmbunătăţirea calificativului acordat României de agenţiile de rating; de două ori în trei minute.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP