Bogdan Glăvan: Georgia doreşte interzicerea prin Constituţie a creşterii impozitelor - Bloguri economice

vineri, 12 martie 2010

Bogdan Glăvan: Georgia doreşte interzicerea prin Constituţie a creşterii impozitelor

În octombrie anul trecut guvernul Georgiei – ţară care a întreprins una din cele mai liberale reforme economice din lume – a transmis Parlamentului un proiect de modificare a legislaţiei (inclusiv a Constituţiei) cunoscut sub numele de Liberty Act. Conform acestuia, vor fi prevăzute prin lege următoarele bariere în calea iresponsabilităţii fiscal-bugetare:
• Limitarea cheltuielilor publice la 30% din PIB
• Limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB
• Limitarea datoriei publice la 60% din PIB
Depăşirea acestor limite atrage obligaţia guvernului de a prezenta Parlamentului un plan de încadrare în termenii legali într-o perioadă de 3-4 ani.

Până aici nimic original. Eu am propus ţinte mai ambiţioase, precum:
• obligarea guvernului de a nu derula deficit bugetar timp de doi ani consecutive
• menţinerea unei datorii publice sub 5% din PIB
De asemenea, prevederea de la bun început a unei proceduri de urmat în cazul nerespectării legii (după modelul fabricat de statele europene occidentale prin Pactul de Creştere şi Stabilitate, astăzi ignorat cu graţie) aruncă o umbră de îndoială asupra seriozităţii intenţiei autorităţilor georgiene de a limita eficient puterea guvernului.

Dar partea originală abia acum vine. Saakaşvili doreşte modificarea Constituţiei astfel încât aceasta să prevadă interzicerea introducerii de noi impozite şi interzicerea creşterii impozitelor existente fără acordul populaţiei exprimat prin referendum.

Iată în sfârşit un guvern care vrea să pună în practică ceea ce am propus şi eu (vezi referinţa de mai sus) anul trecut în anumite cercuri liberale, dar unde inclusiv cei mai apropiaţi prieteni mi-au reproşat lipsa de pragmatism. Pragmatismul nu are însă legătură cu valoarea unei idei, ci doar cu popularitatea ei. Sper ca creşterea numărului liberalilor, inspiraţi poate şi de exemplul Georgiei, să transforme o propunere lipsită de pragmatism în una absolut firească.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP