Bogdan Glăvan: Nu ştiaţi? Terorismul şi cutremurele fac bine la PIB - Bloguri economice

miercuri, 3 martie 2010

Bogdan Glăvan: Nu ştiaţi? Terorismul şi cutremurele fac bine la PIB

Experţii J.P. Morgan au anunţat ieri că economia chiliană îşi poate accelera creşterea anul acesta, după cutremurul devastator de săptămâna trecută. „Produsul Intern Brut poate creşte cu 5,5% în 2010, mai mult decât cifra de 5% precizată în prognoza anterioară, din cauza efortului de reconstrucţie după cutremurul din 27 feburarie.” Vă vine să credeţi? Cutremurele au şi partea lor pozitivă pentru societate, de care nu ştiam.

Dacă nu credeţi, poate vă convinge Paul Krugman, care a spus după atacurile teroriste de la 11 septembrie că prăbuşirea turnurilor gemene poate da un imbold economiei americane. Spunea Krugman: „principalul factor din spatele recesiunii economice a fost reducerea investiţiilor. Acum, brusc, avem nevoie de noi clădiri de birouri… reconstrucţia va impulsiona măcar puţin cheltuielile mediului privat.”

Dacă tot nu credeţi, înseamnă că sunteţi pe calea cea bună! Datorită aserţiunii de mai sus Krugman a ajuns de râsul lumii – gafa sa este listată în Wikipedia. Iar analiştii de la J.P. Morgan nu sunt decât palizi imitatori ai marelui economist american.

Eroarea comisă de cei citaţi mai sus a fost identificată şi demolată magistral în secolul al XIX-lea de către economistul francez F. Bastiat în “Sofisme economice”. Celor doritori de o lectură în limba română le recomand Economia într-o lecţie a lui H. Hazlitt, care oferă o reeditare modernă a explicaţiei lui Bastiat. Pe scurt, teza keynesiană din titlul acestui articol poate fi criticată prin reducere la absurd. Să presupunem că este adevărată. Să presupunem că prăbuşirea unui avion peste o clădire, respectiv un cutremur serios sunt evenimente benefice pentru economie. Atunci, înseamnă că prăbuşirea a două avioane, respectiv două cutremure sunt şi mai bune. De ce nu, distrugerea tuturor blocurilor prin bombardament aerian sau cutremure este cu atât mai binevenită! Vă daţi seama ce efort de reconstrucţie ar fi necesar dacă toate cursele aeriene din SUA s-ar prăbuşi peste oraşele americane? Sau dacă Chile ar mai suporta încă 10 cutremure de anvergura celui recent, în diferite oraşe din ţară? Ar fi minunat. Investiţiile nu ar fi doar gâdilate, ci stimulate serios, iar PIB-ul ar creşte până la cer.

Evident, este un sofism. Nici terorismul nici cutremurele nu sunt bune pentru economie. Sunt dăunătoare, pentru că distrug baza de capital a societăţii, resurse pe care indivizii le-au acumulat în timp şi care susţin nivelul de viaţă actual. La limită, distrugerea întregului stoc de capital ar duce înapoi omenirea în era primitivă. PIB? Care PIB?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP