Bogdan Glăvan: Un economist încântat de guvernul Boc - Bloguri economice

joi, 18 martie 2010

Bogdan Glăvan: Un economist încântat de guvernul Boc

Ştiu că nu ar trebui să fac reclamă nimănui, dar uneori pur şi simplu nu mă pot abţine. Cristian Socol, conferenţiar universitar la ASE, vice-preşedintele Asociaţiei Generale a Economiştilor din România şi fost consilier la Comisia Economica si Privatizare din cadrul Camerei Deputatilor (unde?), a descoperit 10 lucruri bune pe care le-a făcut guvernul Boc. Redau aproape integral cele scrise de autor aici:

1. Programul Prima Casă 2. Un mod eficient de a folosi instrumentul garanţiilor guvernamentale pentru a spori încrederea investiţiilor private. Un program bun şi din punct de vedere social. Creează efecte de multiplicare în economie.
2. Programul Rabla. Stimularea industriei auto. Efecte de multiplicare pe orizontală…
3. Programul de Reabilitare Termică a Locuinţelor. Efecte de multiplicare în economie… Estetică mai bună a blocurilor comuniste.
4. Neimpozitarea profitului reinvestit. Stimularea de noi investiţii. Diversificarea ofertei…
5. Racordarea României la reţelele Nabucco şi South Stream… Ministrul Economiei are şansa să îndeplinească o ţintă pe care o auzim de 20 de ani – România, lider regional în domeniul energiei.
6. Legea responsabilităţii fiscale. Creşterea sustenabilităţii finanţelor publice. Dispariţia promisiunilor electorale fără acoperire şi a pomenilor din utimele luni de guvernare. Eliminarea exceselor în ceea ce priveşte angajarea de funcţionari publici şi a creşterilor salariale exagerate in domeniul bugetar. Se introduce programarea bugetara multianuală. Se limitează numărul de rectificări bugetare la maximum două.
7. Implementarea standardelor de cost în domeniul cheltuielilor publice ale autorităţilor locale, a normativelor de personal şi de calitate pentru serviciile publice. Disciplină la nivelul administraţiilor publice locale. Consistenţă privind strategia de cheltuieli cu personalul la acest nivel.
8. Legea salarizării unitare în sectorul public. Chiar dacă este nevoie de ajustări ale coeficienţilor pentru profesori şi medici, legea impune disciplină în salarizarea bugetarilor. Impact pozitiv asupra cheltuielilor bugetare şi asupra deficitului bugetar.
9. Adoptarea legii pensiilor şi implementarea reformei în sistemul de pensii. Compatibilitate cu sistemele europene de calcul a creşterii pensiilor în funcţie de creşterea salariului mediu şi rata inflaţiei şi nu ca procent fix din salariul mediu pe economie. Înlăturarea parţială a riscului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii. Echitate în modul de calcul a pensiilor. Reducerea pensionărilor anticipate prin fraudă.
10. Restructurarea unor agenţii de stat, prin desfiinţare, comasare sau integrare în ministerele de resort. Economii la buget. Eliminarea exceselor salariale în sectorul bugetar. Reducerea birocraţiei.

Am încheiat citatul. Eu cred că această analiză a stat la baza discursului premierului din Parlament. Părerea mea.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP