Cristian Orgonaş: Apetitul românilor pentru creditare tinde către zero - Bloguri economice

vineri, 5 martie 2010

Cristian Orgonaş: Apetitul românilor pentru creditare tinde către zero

n luna ianuarie bancile au efectuat un numar de 143,074 interogari a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare pentru debitorii proprii si potentiali, acesta fiind cea mai slaba luna din ianuarie 2005, cand au fost inregistrate 130,897 interogari. Anul trecut in ianuarie, numarul de interogari a fost de 286,102.

De fiecare data cand un client doreste sa contracteze un credit banca il verifica la CRB, iar scaderea numarului de interogari inseamna de fapt scaderea drastica a interesului populatiei pentru creditare.

In vremurile bune, respectiv in 2007, bancile efectuau in medie un milion de interogari lunar.

Pe de alta parte, in ianuarie a scazut si soldul numarului de credite acordate si angajamente asumate de catre banci, de la 1,532,154 la 1,513,095 (-19,059), ceea ce inseamna ca bancile nici macar nu mai acorda suficiente credite pentru a compensa angajamentele incheiate, respectiv creditele ajunse la scadenta sau returnate in avans.

Din nou, in vremurile bune, bancile acordau si peste 60.000 e credite lunar.

Mai jos evolutia celor doi indicatori, click pe grafic pentru marire. Bancherii au declarat ca in acest an vor sa dea credite, dar intrebarea este cui?Cine vrea sa ia un credit anul asta, sa ridice mana sus.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP