Cristian Orgonaş: Ar trebui să ne lamentăm mai puţin în privinţa şomajului? - Bloguri economice

marți, 30 martie 2010

Cristian Orgonaş: Ar trebui să ne lamentăm mai puţin în privinţa şomajului?

Intr-o declaratie sustinuta la finalul lucrarilor Consiliului European de la Bruxelles, domnul Traian Basescu a spus ca nu este normal sa ne lamentam in legatura cu rata somajului din moment ce Romania sta mai bine decat media UE la acest capitol.

Personal, nu sunt unul dintre cei care se lamenteaza, insa asa nu ma impiedica sa nu observ ca desi ACUM stam mai bine decat altii, in urmatoarele 4-6 luni avem sanse sa ii prindem din urma si chiar sa ii depasim.

Astfel, rata somajului in Romania a ajuns in februarie la 8.3%, cifra cu 3% mai mare decat in februarie 2009 cand rata somajului era de 5.3%, in timp ce ritmul anual de crestere al ratei somajului a scazut de la 68.3% in septembrie 2009 la 45.6% in februarie 2010.

Ce s-a intamplat in UE 27? Rata medie a somajului a crescut de la 8.3% in ianuarie 2009 la 10.1% in ianuarie 2010, ritmul anual de crestere fiind de 12.9%.

Ce deducem de aici? Deducem ca in Romania, rata somajului creste de aproximativ 3.5 ori mai repede decat rata medie la nivelul UE, detalii mai jos, click pe grafic pentru detalii.

De dragul discutiei, am ilustrat si modul in care ar trebui sa evolueze rata somajului pentru ca prognoza oficiala sa devina realitate – oficial, ar trebui sa atingem un varf al ratei somajului de aproximativ 9% in mai-iunie, dupa care urmeaza o scadere brusca astfel incat sa ajungem la 7.5% in decembrie.Daca discutam despre evolutia numarului de someri, observam ca lucrurile stau aproximativ la fel: in ianuarie, rata anuala de crestere a numarului de someri era de 66.5% in Romania si 21.5% in UE 27, ceea ce inseamna ca la noi, ritmul de crestere este de trei ori mai mare decat “la ei”.

Nu stiu daca vom ajunge la o rata a somajului de 10%, insa stiu sigur ca in decembrie, rata somajului nu va fi de 7.5% asa cum spera ministrul Seitan.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP