Cristian Orgonaş: Atentie, cad dobânzile! - Bloguri economice

miercuri, 31 martie 2010

Cristian Orgonaş: Atentie, cad dobânzile!

In ultimele trei luni, BNR a redus de trei ori dobanda de referinta cu cate 0.5% iar tensiunea existenta pe piata interbancara s-a redus si ea semnificativ, astfel ca si dobanzile la credite si depozite au urmat acelasi trend.

BNR a comunicat ieri ratele medii ale dobanzilor practicate de banci in luna februarie, iar datele arata ca DAE medie la creditele noi in lei pentru achizitionarea de locuinte a scazut de la 13.65% in ianuarie la 12.56% in februarie, iar DAE la creditele in lei pentru consum s-a redus de la 21.74% la 20.97%. In acelasi timp, DAE la creditele noi pentru companii s-a redus de la 13.83% la 13.23%.

Daca discutam insa despre dobanzile la depozite, cel putin in cazul companiilor acestea au scazut mai mult decat dobanzile la credite, astfel ca dobanda medie platita de banci la depozitele in lei constituite de catre persoanele juridice s-a redus de la 8.53% la 7.45%, iar dobanda medie platita persoanelor fizice s-a redus de la 9.67% la 8.94%.

Mai jos gasiti evolutia din ultimii doi ani a 7 indicatori de dobanda plus a inflatiei, click pe grafic pentru detalii.In cazul creditelor in euro, DAE medie la creditele noi pentru locuinta s-a redus de la 5.69% in ianuarie la 5.49% in februarie, in timp ce DAE la creditele pentru nevoi personale s-a redus de la 10.03% la 9.75%.

In ceea ce priveste depozitele in euro constituite pe o perioada de maxim un an, dobanda medie a fost de 3.04%, in scadere fata de 3.21% in ianuarie (in cazul companiilor, scaderea este de la 2.79% la 2.37%).

Concluzie

Bancile au inceput in februarie sa taie mai sanatos din dobanzi, insa au mult de recuperat daca tinem cont ca in ianuarie si februarie spre exemplu, Robor la 3 luni s-a redus de la peste 10% la mai putin de 7%, in timp ce ieri, valoarea acestui indicator era de 5.68%.

Cu alte cuvinte, dobanzile la creditele in lei nu scad pe masura scaderii costurilor de finantare pentru banci si nici pe masura scaderii dobanzilor la depozite, iar explicatia (foarte simpla de altfel) poate fi gasita aici si aici.

Este foarte clar ca trendul de scadere va continua si in lunile urmatoare insa vestea proasta este ca, odata cu dobanzile la credite vor scadea si dobanzile la depozite si in plus, dobanzile pasive vor scadea mai rapid decat cele active.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP