Cristian Orgonaş: Avem ceva de învăţat de la suedezi? - Bloguri economice

miercuri, 10 martie 2010

Cristian Orgonaş: Avem ceva de învăţat de la suedezi?

Stim cu totii ca tarile nordice se afla pe primele locuri in lume din punctul de vedere al calitatii vietii, al salariilor castigate si al sigurantei cetateanului, insa lucrurile nu au stat intotdeauna asa.

Sa luam exemplul Suediei:

- intre 1870 si 1970, PIB-ul real pe cap de locuitor a crescut de sapte ori, astfel ca la sfarsitul acestei perioade, Suedia a devenit a patra cea mai bogata tara din lume, venitul pe cap de locuitor fiind cu 6% mai mare decat media tarilor OECD. Cum a fost obtinuta aceasta performanta? Taxe relativ mici, libertate economica maxima, domnia legii.

- dupa 1970, guvernul suedez a facut cateva experimente nereusite: a crescut taxele si ajutoarele guvernamentale, a reglementat mai strans piata muncii pentru a proteja angajatii, a devalorizat moneda nationala pentru a creste exporturile. Cu alte cuvinte, statul s-a implicat mai mult in economie. Rezultatul? Suedia a cazut de pe locul 4 in 1970 pe 15 in 1997, venitul mediu fiind cu 14% mai mic decat media OECD.

Ce au invatat suedezii din aceste experiente:

1. un guvern minimal impulsioneaza cresterea economica

2. reducerea gradului de libertate economica prin suprareglementare mai mult dauneaza decat ajuta

3. politicile social-protectioniste implementate de guvern pe piata muncii nu numai ca nu ajuta muncitorii, ci chiar genereaza somaj!

Mai jos un scurt video care ne ajuta sa intelegem cate ceva din ceea ce s-a intamplat cu economia suedeza in ultimii 140 de aniDomnule Boc, se aude la guvern?

sursa: Carpe Diem

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP