Cristian Orgonaş: Balanţa de plăţi şi datoria externă - Bloguri economice

luni, 15 martie 2010

Cristian Orgonaş: Balanţa de plăţi şi datoria externă

1. Transferurile din strainatate - reprezinta in principal banii trimisi in tara de muncitorii romani care lucreaza in tarile din Vest, iar in ianuarie 2010 s-a inregistrat un record – in Romania au intrat 543 milioane euro, cu aproape 36% mai mult decat in luna ianuarie a anului trecut si cu 1.3% mai mult decat in ianuarie 2008. Practic, niciodata in luna ianuarie muncitorii romani de dincolo nu au trimis mai multi bani decat au facut-o in ianuarie 2010, click pe graficul alaturat pentru detalii.

Aceasta performanta este cu atat mai surprinzatoare cu cat somajul in Spania a ajuns la 18.8%, iar economia Italiei nu se simte nici ea prea bine.

Anul trecut, transferurile curente au totalizat 6.6 miliarde euro, in scadere cu 25% fata de cele 8.8 miliarde euro transferate in 2008.

2. Investitiile straine. In luna ianuarie, in Romania au fost investiti 302 milioane euro, in scadere cu 73% fata de ianuarie 2009, insa prima luna din anul trecut a fost una mai speciala - mai mult de o treime din cele 1.1 miliarde euro investite erau de fapt credite intra-grup, iar 14% profit reinvestit. In ianuarie 2010, 100% din investitii reprezinta participatii la capital.

In 2009, totalul investitiilor straine a fost de aproximativ 5 miliarde euro, in scadere cu 48% fata de 2008, cand totalul acestora a ajuns la 9.5 miliarde euro.

3. Deficitul de cont curent - reprezinta practic diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta generate de tranzactiile comerciale si transferurile curente, iar in ianuarie 2010 valoarea acestui deficit a ajuns la 123 milioane euro, in scadere cu 73.2% fata de ianuarie 2009 si cu 89% mai mic decat in ianuarie 2008.

Deficitul contului curent influenteaza cursul monedei nationale in sensul ca un deficit mare trebuie acoperit, iar daca investitiile straine sunt prea mici pentru a acoperi cererea suplimentara de valuta, ori leul o ia la vale, ori BNR vinde din rezerva pentru a il stabiliza.

In decembrie si ianuarie, investitiile straine au fost de 2.8 ori mai mari decat deficitul de cont curent (1,375 milioane versus 496 milioane euro), astfel explicandu-se macar in parte aprecierea monedei nationale in perioada respectiva.

In 2009, deficitul de cont curent a ajuns la aproximativ 5 miliarde de euro, gradul de acoperire cu investitii straine ajungand la aproape 100%, in timp ce in 2008 situatia a fost mult mai proasta, gradul de acoperire fiind de doar 59% (16.1 miliarde euro deficit, 9.5 miliarde investitii straine).

4. Datoria pe termen scurt, mediu si lung.

Datoria externa pe termen scurt este formata atat din capitaluri speculative, cat si din imprumuturile pe termen scurt – de regula un an – pe care companiile (banci si multinationale in special) le-au primit din strainatate, acesti bani fiind primii care parasesc tara in momentul in care situatia economica se deterioreaza.

In ianuarie 2010, datoria pe termen scurt a ajuns la 13.6 miliarde euro, in scadere cu 28% fata de ianuarie 2009, cand suma ajungea la 19 miliarde euro.

Ca ordin de marime – in ianuarie 2010, datoria pe termen scurt a reprezentat o suma echivalenta cu 46% din rezervele valutare BNR si 17.3% din total datorie externa, iar in urma cu un an, procentele erau de 73% respectiv 29.6%.

Daca discutam despre datoria pe termen mediu si lung, aceasta a ajuns in ianuarie 2010 la 64.2 miliarde euro, in crestere cu 26.9% (+13.6 mld euro) comparativ cu luna corespunzatoare a anului anterior, insa 5.8 miliarde reprezinta imprumutul de la FMI.

In ceea ce priveste datoria externa totala, ponderea acesteia in PIB a crescut de la 52% in ianuarie 2009, la aproximativ 66% in ianuarie 2010.

5. Concluzie

Unul dintre efectele relativ pozitive ale crizei economice este acela ca a corectat brutal deficitele externe, deficite pe care altfel nu am fi fost in stare sa le corectam.

In acest moment, deficitul de cont curent a ajuns la un nivel suportabil, deficitul comercial scade pe fondul cresterii mai rapide a exporturilor fata de importuri, iar presiunile pe moneda nationala sunt mult mai mici decat in urma cu un an.

Pe de alta parte insa, datoria externa creste pe fondul deficitului bugetar foarte mare inregistrat de guvern, iar partea mai putin placuta a acestei cresteri de datorie este aceea ca banii sunt imprumutati pentru plata salariilor si pensiilor, nu pentru investitii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP