Cristian Orgonaş: Cât câştigă un medic în SUA? O scurtă comparaţie cu ce se întamplă în România - Bloguri economice

marți, 16 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cât câştigă un medic în SUA? O scurtă comparaţie cu ce se întamplă în România

Conform statisticilor internationale, in SUA cheltuielile medicale pe cap de locuitor sunt cele mai mari din lume. Practic, nicio alta tara nu aloca mai multi bani sanatatii insa cu toate acestea, aproximativ 15% din populatie este neasigurata. Mai mult, se considera intre 50 si 100.000 de americani mor in fiecare an din cauza lipsei de asistenta medicala.

Cati bani intra anual in sistem? In 2007, suma alocata acestui domeniu a ajuns la echivalentul a 16% din PIB – fonduri publice si private -, respectiv 2.2 mii de miliarde de dolari sau $7,500 pe cap de locuitor. In 1980, procentul era de 9%. Spre comparatie, procentul mediu la nivelul celor mai dezvoltate tari ale lumii este de 8.9%.

In Romania, suma ce va fi cheltuita in acest an va ajunge cu greu la 5 miliarde euro, respectiv 4.5% din PIB, aici incluzand atat cheltuielile publice, cat si piata privata. Suma cheltuita anual pe cap de locuitor este de aproximativ 290 dolari, de 26 de ori mai putin decat cheltuie americanii, desi PIB-ul pe cap de locuitor este de doar 6 ori mai mic.

Sumele uriase alocate de catre americani sanatatii se traduc si in salarii mai mari pentru medici. Conform unei statistici recente realizate de catre agentia de recrutare Merritt Hawkins & Associates, anul trecut, unui medic de familie i se oferea in medie un salariu brut de 173.000 de dolari pe an, iar unui chirurg ortoped 481.000 de dolari, detaliile in graficul alaturat. Sumele nu includ bonusuri sau diverse alte stimulente.

Intr-un alt studiu realizat de catre OECD, se arata ca in 2001, in SUA medicii castigau in medie de 4-5 ori mai mult decat salariul mediu, ceea ce acum inseamna aproximativ 200-250.000 de dolari anual.

In Romania, un medic castiga in medie de 1.5-2 ori mai mult decat salariul mediu.

In cazul americanilor insa, mai mult nu inseamna mai bine. Astfel, industria medicala din SUA este considerata extrem de ineficienta si mai mult decat atat, ineficienta se traduce in preturi exorbitante platite de catre americani pentru serviciile medicale de care beneficiaza.

In 2007, aproape 20% din veniturile unei familii medii s-au dus pe asigurari si cheltuieli medicale, in timp ce in Romania procentul este de doar 4.5%. Mai departe, principala cauza a falimentelor personale in SUA (chiar si acum, pe timp ce criza) este imposibilitatea platii cheltuielilor medicale de catre cei care au avut probleme de sanatate.

Practic, daca te imbolnavesti iar asigurarea nu iti acopera toate cheltuielile, risti sa ajungi falit.

In Romania, lucrurile stau cu totul invers – romanii se trateaza pe gratis sau aproape pe gratis, iar din cauza ca 5 milioane de persoane contribuie dar 20 de milioane beneficieaza de servicii medicale, acestea sunt sub orice critica.

Poate ca SUA nu reprezinta cel mai bun termen de comparatie in ceea ce priveste sistemul medical, insa este clar ca in Romania domeniul sanatatii este masiv subfinantat (nu acelasi lucru se poate spune despre Educatie!), iar salariile incasate de catre medici dupa 6 ani de facultate si 2-3 ani de rezidentiat, sunt absolut ridicole.

Citeste si:

- Educatia si Sanatatea – doua domenii in care statul pompeaza prea multi sau prea putini bani?

- Cum functioneaza sistemul medical american

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP