Cristian Orgonaş: Cât câştigă un profesor universitar în SUA? - Bloguri economice

marți, 9 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cât câştigă un profesor universitar în SUA?

Am o cunostinta care lucreaza ca asistent universitar la o universitate particulara din Timisoara pe un salariu de incadrare de 1200 de lei brut, respectiv salariul salariul minim pe economie pentru angajatii cu studii superioare. Din plata cu ora mai castiga ~200 de lei lunar.

In sectorul de stat salariile sunt ceva mai mari, plafonul maxim fiind de 5-6000 de lei brut in cazul unui profesor universitar cu vechime. Pe scurt, in Romania un asistent universitar castiga undeva in jurul a 3500-4000 de euro net anual, iar un profesor universitar cam de trei-patru ori mai mult, respectiv 12-13.000. Nu luam in considerare veniturile din plata cu ora sau din diverse alte colaborari.

Cat castiga un profesor universitar in SUA? Ceva mai mult decat in Romania!

Cel mai prost platit profesor universitar ”plin” preda teologie si religie, castigul sau anual aferent anului universitar 2009-2010 fiind de $71.473 dolari. Cel mai mult castiga un profesor de drept, respectiv $134.146.

Mai departe, un profesor care preda economie (management, marketing etc) incaseaza $109.919, iar in domeniul medicinei se castiga $94.610, media in sistem fiind undeva in jurul a $85-90.000, detalii alaturat, click pe tabel pentru marire. Sursa: The Chronicle of Higher Education via Carpe Diem

Aceste salarii par mari, insa reprezinta de fapt dublul salariului mediu din SUA, situatia fiind practic aceeasi si in cazul unui profesor universitar care preda in Romania.

Ce salarii se castiga in invatamant si sanatate in SUA? Salariul mediu in aceste doua domenii este aproximativ egal cu cel mediu pe economie, in timp ce in Romania, salariul mediu in invatamant este cu 17.5% mai mare decat salariul mediu pe economie, in timp ce in sanatate se castiga cu 2% mai mult.

Pe de alta parte, ii inteleg si pe cei care sustin ca in Romania salariul mediu nu poate reprezenta un standard pentru profesori si medici, termenul corect de comparatie trebuind sa fie salariile medii din UE.

In acest caz insa, ar trebui sa comparam si performantele…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP