Cristian Orgonaş: Cât costă un muncitor chinez? Şi o comparaţie cu muncitorul român - Bloguri economice

luni, 1 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cât costă un muncitor chinez? Şi o comparaţie cu muncitorul român

In urma cu un an, companiile cu facilitati de productie in China si-au redus masiv personalul, astfel ca actuala revenire a economiei mondiale i-a prins descoperiti pe chinezi, mana de lucru fiind acum la mare cautare.

In acesta situatie, firmele care se ocupa de plasarea fortei de munca au fost nevoite sa creasca salariile pentru a gasi muncitori, costurile pentru companii majorandu-se cu 20% in 2010 comparativ cu 2009. Conform The New York Times, anul trecut, costurile au crescut tot cu 20% fata de 2008.

Cat costa un muncitor chinez? In 2008, agentiile de plasare a fortei de munca aplicau un tarif de $0.8 pe ora pentru inchirierea de personal (blue collar worker), costul crescand la $0.95 in 2009 si $1.17 in ianuarie 2010. De remarcat ca nu toti acesti bani intra in buzunarele muncitorilor din moment ce agentiile isi retin un procent drept profit (de regula mai mult de jumatate).

Cat costa un muncitor roman? Conform Eurostat, costul pe ora a fost de 3.5 euro in 2007, cifrele pe 2008 si 2009 fiind de aproximativ 3.8 respectiv 3.4 euro daca luam in considerare ritmul de crestere al venitului mediu si evolutia cursului valutar.

Anul trecut, companiile romanesti de plasare a fortei de munca aplicau un tarif de 3-3.5 euro pe ora pentru inchirierea unui muncitor catre o companie de productie, ceea ce inseamna ca incasau 500-600 de euro pe luna, in timp ce muncitorul primea “in mana” maxim 700 de lei plus bonuri de masa.

Mai jos, o comparatie intre costurile cu forta de munca in China si Romania, insa cifrele nu reprezinta salariul mediu, ci costurile pentru companii. Si pentru ca viata este mai ieftina in China, am pus pe grafic si cifrele calculate conform paritatii puterii de cumparare.Daca am compara cele doua tari din punctul de vedere al costurilor cu forta de munca, ar rezulta ca in Romania costurile sunt de cel putin 4 ori mai mari, de unde deducem ca si salariile sunt de aproximativ patru ori mai mari.

Nu este de mirare ca muncitorii chinezi care vin sa lucreze in Romania sunt multumiti cu un venit de 2-300 de euro lunar.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP