Cristian Orgonaş: Cât de eficientă este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Bloguri economice

vineri, 5 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cât de eficientă este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

In aceasta saptamana ANAF a publicat raportul de performanta pe anul 2009, iar cifra care a retinut atentia a fost cea de 1.37 miliarde euro cat reprezinta valoarea evaziunii fiscale constatate de ANAF. Poate ca unora aceasta cifra li se pare mare, insa ea reprezinta un “mizilic” daca o raportam la amploarea evaziunii fiscale din Romania.

Astfel, conform unor rapoarte independente economia neagra reprezinta o treime din PIB, iar asta inseamna ca aproximativ 35-40 miliarde euro se plimba anual prin economie fara sa fie inregistrati niciunde, bugetul inregistrand pierderi de peste 10 miliarde euro prin neincasarea taxelor (suma este echivalenta cu intregul buget de pensii). Daca vom compara aceasta cifra cu “performanta” ANAF, observam ca autoritatile abia reusesc sa descopere 10-15% din evaziunea fiscala care are loc anual in Romania.

Si pentru a discuta aplicat, sa luam doua domenii in care economia neagra infloreste:

Panificatia – anual, un roman consuma 110 kg de paine pe cap de locuitor, insa 75% din aceasta cantitate se vinde fara acte. La un pret al painii de 2.5 lei/kg, rezulta ca anual, un miliard de euro circula “la negru” doar in acest domeniu, bugetul fiind pagubit cu cel putin 300 milioane euro.

Mai departe, daca 75% din paine se vinde fara acte, inseamna ca cel putin 2 milioane tone de cereale sunt transportate anual pe drumurile patriei fara acte – anul trecut, autoritatile au desfasurat o ampla operatiune de control (Carausul) prin care au reusit sa confiste…1000 de tone de cereale si 48 de tone de faina transportate ilegal.

Tutunul – in Romania se vand anual 35-37 miliarde tigarete, dintre care 8-9 miliarde provin din contrabanda. Anul trecut, Autoritatea Nationala a Vamilor a raportat confiscarea a aproape…120 milioane de tigarete., respectiv 1-2% din contrabanda Ar mai fi ceva de adaugat?

In acelasi raport, ANAF comunica faptul ca a reusit reducerea cheltuielilor salariale cu 9.5 milioane lei. Realizarea este laudabila, insa nu inseamna nimic – ANAF nu trebuie sa isi reduca cheltuielile cu salariile, ci sa isi maximizeze rezultatele: ce inseamna 9.5 milioane lei, cand evaziunea fiscala nedetectata este de 9.5 miliarde euro?

Una peste alta rezultatele raportate sunt cel mult mediocre, iar eficienta structurilor de control ale statului este una foarte slaba. Atat timp cat economia neagra va continua sa aiba o pondere foarte mare in PIB, nu putem discuta despre incasari decente la buget si mai departe, nici despre servicii publice decente.

De ce? Pentru ca 5-6 milioane de persoane contribuie, iar 20 de milioane beneficiaza de servicii publice.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP