Cristian Orgonaş: Câţi bani are acum un investitor care a investit în 2004 în fonduri mutuale? - Bloguri economice

vineri, 19 martie 2010

Cristian Orgonaş: Câţi bani are acum un investitor care a investit în 2004 în fonduri mutuale?

Ultimii 6 ani au fost extrem de volatili in ceea ce priveste randamentele obtinute de fondurile mutuale, investitorii trecand de la euforia cresterilor incredibile din perioada 2004-2006 la dezamagirea generata de scaderile abrupte ale bursei din anii 2007 si 2008, pentru ca in 2009 si prima parte a acestui an, cotatiile sa reinceapa sa creasca.

Avand in vedere ca tot mai multi dintre romani investesc in fondurile mutuale, m-am gandit ca ar fi util sa analizez performanta acestor fonduri intre 2004 si 12 martie 2010, perioada fiind aleasa astfel incat sa cuprinda atat cresterea de dinainte de criza, cat si prabusirea din timpul actualei crize economice.

In acest sens, am analizat evolutia a patru tipuri de fonduri, randamentele calculate fiind cele medii ponderate:

1. Fondurile monetare – sunt cele care investesc doar in depozite bancare si titluri de stat, riscul asociat acestui tip de fonduri fiind minim. Pe de alta parte insa si randamentele sunt mici, astfel ca un investitor care a investit 1000 de lei la inceputul anului 2004 in fonduri monetare, are acum 1787 lei. Cu alte cuvinte, in 6 ani a obtinut un randament de 78.7%.

2. Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix – au un grad de risc putin mai mare decat fondurile monetare, acestea investind si in obligatiuni emise de companii. In perioada 2004-2010, randamentul mediu ponderat obtinut a fost de 82.96%, astfel ca cine a investit 1000 de lei in urma cu sase ani, are acum 1830.

Atat fondurile monetare cat si cele cu venit fix au avut o evolutie liniara in toti acesti ani, randamente obtinute variind in functie de dobanda bancara si cea oferita la titlurile de stat.

3. Fondurile diversificate – sunt fondurile care au un portofoliu diversificat de investitii (depozite bancare, obligatiuni, actiuni), gradul de risc fiind unul mediu, mai mare decat in cazul primelor doua categorii de fonduri mentionate mai sus.

In perioada 2004-2010 randamentul cumulat a fost de 85.32%, insa variatiile de la un an la altul au fost mari. Spre exemplu, in 2005 randamentul obtinut a fost de +29.3%, iar in 2008 randamentul a fost negativ, respectiv -29.9%.

4. Fondurile pe actiuni – reprezinta cea mai riscanta si mai volatila categorie de fonduri, insa si randamantele obtinute sunt pe masura riscului. Intre 2004 si 2010 randamentul mediu ponderat cumulat obtinut a fost de 77.6%, insa nu trebuie sa uitam ca in 2008 randamentul a fost de -67.1%, ceea ce inseamna ca intr-un singur an, investitorii au pierdut doua treimi din tot ce aveau.

In mod normal, un administrator bun de fonduri reuseste sa genereze un randament mai bun decat piata atunci cand aceasta creste si sa limiteze pierderile atunci cand piata scade, insa in Romania nu s-a intamplat asta, fondurile pe actiuni prabusindu-se odata cu piata.

Evolutia celor 4 tipuri de fonduri mai jos, click pe grafic pentru detalii. Sursa: kmarket.roConcluzii

1. Atunci cand investim in fondurile mutuale, orizontul de timp ar trebui sa fie cu atat mai mare cu cat gradul de risc este mai mare. Spre exemplu, in cazul fondurilor pe actiuni, cine s-a speriat in 2008 si a vandut, a marcat o pierdere de 67% fata de maxim si in plus, a pierdut revenirea din 2009 si 2010.

2. Desi bursa a inregistrat un an 2008 dramatic, investitiile in fondurile diversificate si pe actiuni s-au dovedit a fi profitabile in perioada mentionata, insa momentul in care decizi sa investesti trebuie sa fie foarte bine ales.

Ce inseamna asta? Nu investi in actiuni sau fonduri pe actiuni cand acestea se afla la maximul istoric si cand toata lumea se asteapta ca bursa sa creasca.

3. Pe terman lung (10-20 de ani), fondurile mai riscante vor aduce randamente superioare fondurilor mai putin riscante, insa investitorii trebuie sa fie pregatiti mental pentru a inregistra pierderi temporare. Daca nu poti suporta sa vezi ca ai pierdut 20-30% din suma investita, acest tip de investitii nu este pentru tine.

Mai jos se poate vedea evolutia activelor totale ale fondurilor mutuale structurata pe categorii de fonduri. Dupa cum se poate observa, 75% din totalul activelor apartin fondurilor monetare si cu venit fix, de unde deducem ca cel putin pentru moment, romanii nu sunt pregatiti sa isi asume riscuri.Citeste si: Ce randamente au generat in ultimii 10 ani investitiile in imobiliare, bursa, euro si depozite bancare in lei

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP