Cristian Orgonaş: Ce interes au europenii să oprească scăderea euro? - Bloguri economice

joi, 25 martie 2010

Cristian Orgonaş: Ce interes au europenii să oprească scăderea euro?

De la inceputul anului euro a pierdut 7.1% in fata dolarului, iar in ultimele sase luni devalorizarea monedei europene a fost de 9.2%. Care ar fi cauzele deprecierii euro?

Datoriile mari inregistrate de unele dintre tarile europene, deficitele bugetare scapate de sub control si lipsa unei decizii in ceea ce priveste ajutorarea grecilor ar fi tot atatea motive pentru ca trendul de depreciere al monedei europene sa continue, insa astazi as vrea sa abordam problema din alt unghi: de ce ar interveni acum europenii pentru a isi sustine moneda?

Sa aruncam o privire asupra evolutiei schimburilor comerciale dintre SUA si tarile zonei euro (EU-16): in ultimii 10 ani, europenii au inregistrat excedente comerciale masive in relatia cu americanii, valoarea record fiind atinsa in 2006, cand excedentul comercial a ajuns la 73.5 miliarde euro.

Dupa 2006 insa, au inceput sa devina vizibile efectele deprecierii masive a dolarului in fata euro, astfel ca pe fondul scumpirii produselor europene pe piata americana si ieftinirii produselor americane pe piata europeana, in 2009 deficitul comercial a scazut la jumatate fata de 2006, ajungand la 35.7 mld euro.

Practic, anul trecut EU-16 a inregistrat cel mai mic excedent comercial din ultimii 9 ani, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.Daca intram si mai mult in detalii, observam ca 70% din excedentul comercial este generat de Germania, tara care nu are in acest moment niciun interes sa opreasca deprecierea euro.

In 2009, excedentul inregistrat de Germania in relatia cu SUA (25 mld euro) a scazut cu 32% fata de 2008 si cu 41% fata de 2006, evolutie care pentru o economie ce traieste practic din exporturi este total nefavorabila.

In ultimii ani, americanii au aplicat cu succes politica dolarului slab sporind astfel competitivitatea companiilor exportatoare, iar efectul acestei politici s-a vazut in reducerea la jumatate a deficitului comercial in relatia cu EU-16.

De ce nu ar aplica acum europenii aceeasi politica in relatia cu SUA, in scopul recastigarii terenului pierdut dupa 2006?

Evolutia cursului euro/dolar se poate observa in graficul de mai jos. Anul trecut pe vremea aceasta, pesimistii spuneau ”dollar is doomed”. Acum, acelasi lucru se spune despre euro….Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP