Cristian Orgonaş: Cel puţin 164.000 de români au luat anul trecut credite cu o DAE de peste 200% - Bloguri economice

joi, 4 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cel puţin 164.000 de români au luat anul trecut credite cu o DAE de peste 200%

In vremuri de criza, acordarea unor imprumuturi de valori mici direct la domiciliu se dovedeste a fi o afacere de succes.

Astfel, cea mai cunoscuta companie de acest gen din Romania* a dat anul trecut imprumuturi totale de 71.8 milioane euro, in crestere cu 70% fata de anul 2008, in timp ce numarul clientilor a crescut de la 85.000 la 164.000.

Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba, sa spunem ca aceasta firma ofera imprumuturi de pana la 3000 de lei pe o perioada de pana la 56 de saptamani, valoarea DAE situandu-se intre 200% si 500%.

In mod normal, cei care iau astfel de imprumuturi sunt cei mai saraci dintre romani, iar daca ACUM nu ai 1000, 2000 sau 3000 de lei, ce te face sa crezi ca intr-un an poti returna o suma aproape dubla?

Este dreptul oricarei companii sa activeze pe orice piata atat timp cat respecta legile in vigoare, insa succesul de care se bucura aceste produse de creditare ne arata de fapt cat de saraci suntem si mai mult, cat de redusa este educatia financiara a populatiei, cei interesati de contractarea unui credit luand in considerare in primul rand valoarea ratei pe care o au de platit, si mai putin costurile totale.

Leter Edit: compania la care faceam referire mi-a trimis pe e-mail un drept la replica, prin care mi se explica faptul ca datorita modului de calcul al DAE, cu cat durata imprumutului este mai mica cu atat valoarea DAE este mai mare datorita costurilor fixe, acesta fiind si motivul pentru care imprumuturile par atat de scumpe.

Nu voi publica intregul drept la replica, insa mai jos o mentiune care mi se pare importanta – clientii companiei nu sunt chiar “cei mai saraci dintre romani” asa cum am scris eu mai sus.

“…În ceea ce privește profilul clientului nostru, acesta cuprinde în general persoane cu venituri moderate, muncitori, casieri, funcţionari publici, angajaţi ai sistemului de sănătate etc. Pe de altă parte, portofoliul nostru de clienţi cuprinde şi manageri de companii, medici, jurnalişti sau profesori universitari.

Circa 75% dintre clienţi au vârste cuprinse între 24 şi 55 de ani şi circa 15% dintre ei sunt pensionari. Majoritatea clienţilor noştri au venituri disponibile cuprinse între 600 şi 1800 de lei:

Drept urmare, clienții noștri nu sunt “cei mai săraci dintre români”, cum greșit se presupune în articolul dumneavoastră, ci ne adresăm oamenilor care au nevoie urgent de o sumă mică de bani, pe termen scurt.”

*Provident

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP