Cristian Orgonaş: Credite pentru consum – România vs SUA - Bloguri economice

joi, 11 martie 2010

Cristian Orgonaş: Credite pentru consum – România vs SUA

La sfarsitul saptamanii trecute, Federal Reserve a comunicat faptul ca soldul creditelor pentru consum a crescut in ianuarie cu 0.2% comparativ cu decembrie (evolutie ajustata sezonier), insa fata de aceeasi luna a anului trecut soldul a scazut cu 4.2%, ceea ce arata ca americanii nu se prea inghesuie sa ia credite de la banci.

Desi datele neajustate indica o scadere de 0.15% in ianuarie fata de decembrie, pietele financiare au reactionat pozitiv la aceasta veste, cresterea lunara raportata de FED fiind prima de la inceputul recesiunii.

In Romania, in ianuarie soldul creditelor pentru consum acordate populatiei a scazut cu 1.9% fata de decembrie, scaderea comparativ cu ianuarie 2009 fiind de 5.8%, insa diferenta fata de americani este ca noi ”aterizam” de la o crestere anuala de aproape 80% la inceputul anului 2008, in timp ce in SUA, in perioada de maxim bubble al creditarii (2006), cresterea anuala nu depasea 6%, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire.

In cifre absolute, soldul creditelor pentru consum a ajuns in SUA la cifra de 2.48 mii de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 17.4% din PIB, in timp ce in Romania soldul creditelor pentru consum a ajuns la 71.4 miliarde lei, respectiv 14.5% din PIB. Cu alte cuvinte ne apropiem cu pasi repezi de normalitate, iar ritmurile de crestere de 20-30% vor deveni amintire, chiar daca Romania va iesi din criza in acest an.

Cu totul alta este situatia in ceea ce priveste creditele ipotecare: in SUA, soldul creditelor ipotecare este de peste 5 ori mai mare decat cel al creditelor pentru consum, ponderea acestora in PIB fiind de 100%, iar in Romania situatia este inversa – soldul creditelor ipotecare este de trei ori mai mic decat cel al creditelor pentru consum, pondera acestora in PIB fiind de doar 4.8%.

Probabil ca pe aceasta piata se va duce marea batalie intre banci in anii urmatori, loc de crestere pe segmentul creditelor ipotecare fiind berechet.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP