Cristian Orgonaş: Cum combate guvernul criza? Scade investiţiile şi creşte sumele alocate asistenţei sociale! - Bloguri economice

joi, 25 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cum combate guvernul criza? Scade investiţiile şi creşte sumele alocate asistenţei sociale!

Aratam cu putin timp in urma faptul ca in ultimii ani, indiferent de orientarea partidului aflat la putere politicile publice au fost de stanga, detalii despre discutia respectiva gasiti aici.

Astazi, ministerul de finante a dat publicitatii executia bugetara pe primele doua luni ale acestui an, iar cifrele arata ca sumele alocate asistentei sociale au crescut cu 17.6% comparativ cu primele doua luni ale anului trecut, ceea ce inseamna ca 46.4% din totalul veniturilor incasate la bugetul general consolidat s-au dus pe asistenta sociala. In 2009, ponderea era de “doar” 40.8%.

In ceea ce priveste cheltuielile de personal, acestea au scazut cu 0.7% insa datorita faptului ca veniturile totale la buget au scazut cu 3% (deci mai mult), ponderea cheltuielilor de personal a crescut de la 29.8% anul trecut la 31.1% acum.

Ce mai ramane pentru restul cheltuielilor? O suma echivalenta cu 22.5% din venit, la care se adauga deficitul bugetar. Insa, deficit bugetar inseamna cresterea datoriei publice si majorarea cheltuielilor cu dobanzile, astfel ca tot ce cheltuim acum peste venituri vom fi nevoiti sa dam inapoi la un moment dat, plus dobanda de rigoare.

Mai jos evolutia ponderii cheltuielilor cu asistenta sociala si de personal, click pe grafic pentru detalii.Per total, in primele doua luni din 2010 deficitul bugetar a crescut comparativ cu 2009 (5.8 mld lei versus 3.3 mld lei) insa surpriza: desi deficitul bugetar a crescut cu 74.5%, cheltuielile de capital s-au prabusit, acestea scazand cu 34.4% sau 200+ milioane euro fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

In graficele de mai jos gasiti evolutia lunara a veniturilor si cheltuielilor bugetare in ultimii 4 ani. In februarie 2010 veniturile au fost ceva mai mari decat in februarie 2009, insa la ce bun daca tot banii (si mai mult decat atat) au fost alocati protectiei sociale? Probabil guvernul a inteles sa lupte impotriva crizei prin cresterea consumului, nu prin cresterea sumelor alocate investitiilor.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP