Cristian Orgonaş: Cum a evoluat expunerea băncilor străine pe România în ultimii 26 de ani - Bloguri economice

marți, 2 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat expunerea băncilor străine pe România în ultimii 26 de ani

La sfarsitul lunii septembrie, expunerea totala a bancilor straine pe Romania a fost de 117.8 miliarde dolari, in scadere cu $3.2 miliarde (2.7%) comparativ cu sfarsitul anului 2008 si cu $12.6 miliarde (9.6%) mai mica decat cea inregistrata la sfarsitul anului 2007.

Datorita faptului ca Banca Reglementarilor Internationale comunica datele in dolari dar expunerile sunt in principal in euro, aceasta scadere nu inseamna ca bancile straine au retras toti acesti bani din Romania, o parte din scadere fiind justificata de evolutia cursului de schimb euro/dolar.

Daca privim evolutia in timp a acestor expuneri, observam cresterea absolut spectaculoasa inregistrata in anii 2005-2007, respectiv in perioada de maxima expansiune a creditarii: in acesti trei ani, expunerea bancilor straine pe Romania a crescut de 7.7 ori, de la $16.9 miliarde la $130.4 miliarde, in timp ce volumul creditelor acordate de sistemul bancar a crescut in aceeasi perioada de 3.4 ori, de la 49.6 la 167.7 miliarde lei. In dolari, soldul creditelor a crescut de la 17 la 68 mld.

Pe vremea lui Ceausescu, expunerile nu treceau de 3 miliarde de dolari, ajungand chiar aproape de zero in 1989 si ramanand la un nivel scazut in toata perioada de convulsii sociale din anii `90, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.In martie 2009, FMI s-a intalnit la Viena cu principalele noua banci straine care aveau expunere pe Romania, obtinand de la acestea angajamente scrise ca nu isi vor retrage banii din Romania, angajamente care cel putin pe moment au fos respectate.

De altfel, de ce sa isi retraga banii cand in anii urmatori oportunitatile de afaceri in Romania se anunta mult mai bune decat cele din vest, iar acordul cu FMI ofera siguranta ca guvernul nu o va lua “pe aratura”?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP