Cristian Orgonaş: Cum stăm din punctul de vedere al relaţiilor comerciale România-Rusia - Bloguri economice

marți, 30 martie 2010

Cristian Orgonaş: Cum stăm din punctul de vedere al relaţiilor comerciale România-Rusia

In 1991, schimburile comerciale cu Rusia reprezentau aproximativ 20% din totalul comertului exterior al Romaniei, in anul respectiv exporturile romanesti pe piata rusa ajungand la aproape 800 milioane euro.

Odata cu orientarea noastra spre vest s-au prabusit si exporturile in Rusia, astfel ca in 2003 exportam produse in valoare de 46 milioane euro, cu 94% mai putin decat la inceputul anulor 90. In acelasi timp insa, importurile din Rusia au crescut constant, consecinta fiind adancirea deficitului comercial.

In 2006, deficitul generat de relatiile cu Rusia (2.9 mld euro) a reprezentat 20% din totalul deficitului comercial inregistrat de Romania.

Este clar ca autoritatile au gresit ignorand potentialul urias de absorbtie al pietei ruse, insa in ultimii ani se pare ca lucrurile incep sa se indrepte, in sensul ca exporturile romanesti au crescut de 11 ori in 2009 comparativ cu 2003, iar deficitul comercial inregistrat anul trecut a fost mai mic de un miliard de euro, detalii mai jos. Sursa: Eurostat.Vestile bune sunt ca deficitul a scazut semnificativ anul trecut si ca exporturile cresc, insa vestile mai putin bune sunt ca acest deficit a scazut ca urmare a scaderii importurilor de combustibil pe fond de criza si al reducerii pretului la gaze, in timp ce exporturile au crescut in ultimii ani aproape exclusiv datorita Dacia – langa Moscova exista o fabrica Renault care asambleaza masini Dacia cu componente fabricate la Pitesti.

Anul trecut, importurile totale ale Rusiei s-au ridicat la aproximativ 200 miliarde euro, iar noi nu suntem in stare sa exportam mai nimic in afara de componente auto.

Cred ca a venit momentul ca guvernul sa isi stabileasca drept tinta prioritara dezvoltarea relatiilor comerciale cu Rusia, nu de alta dar daca nu putem reduce dependenta Romaniei de gazele rusesti, macar putem reduce deficitul comercial prin cresterea exporturilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP