Cristian Orgonaş: În ianuarie, industria a mai pierdut 17.000 de salariaţi - Bloguri economice

miercuri, 17 martie 2010

Cristian Orgonaş: În ianuarie, industria a mai pierdut 17.000 de salariaţi

Conform datelor INS, in luna ianuarie industria a mai pierdut 17,200 de salariati, aceasta fiind a 22-a luna consecutiva de scadere a numarului total de salariati.

In ianuarie 2009 numarul salariatilor s-a redus cu “doar” 10,800, ceea ce arata ca firmele continua sa renunte la personal desi productia industriala se afla pe crestere. In ultimele 12 luni, efectivul de salariati din industrie a scazut cu 216,900, iar in ultimele 22 de luni cu 337,300 sau 20.8% din total, detalii in graficul alaturat.

Cresterea productiei industriale pe fondul reducerilor de personal a determinat o crestere exploziva a productivitatii muncii, astfel ca in ianuarie 2010 productivitatea muncii a fost cu 27.8% mai mare decat in ianuarie 2009, asta dupa ce in decembrie sporul de productivitate a fost de 35.4%.

Desi procentul este in scadere fata de decembrie, este clar ca sporurile de productivitate de 25-35% nu pot fi mentinute pe termen lung, iar mai devreme sau mai tarziu ori industria va incepe sa creeze locuri de munca, ori productia industriala nu va mai creste.

Alaturat am ilustrat evolutia din ultimul an a productiei industriale, a productivitatii muncii si a numarului de salariati, divergenta intre primii doi indicatori si al treilea fiind evidenta.

Personal, ma surprinde faptul ca numarul de salariati din industrie continua sa scada desi productia creste semnificativ, insa explicatia cea mai probabila este aceea ca firmele profita de criza pentru a isi eficientiza la maxim activitatea, acum fiind mult mai usor sa concedieze personalul excedentar (sau sa scape de angajatii ineficienti) si in acelasi timp, sa ii incarce cat mai mult pe angajatii ramasi in companie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP