Cristian Orgonaş: Istoria unui mic întreprinzător pe care criza l-a adus la sapă de lemn - Bloguri economice

miercuri, 31 martie 2010

Cristian Orgonaş: Istoria unui mic întreprinzător pe care criza l-a adus la sapă de lemn

Prin 2005, familia Popescu avea un mic magazin in care vindea mobila si cum afacerile mergeau destul de bine, in urmatorii doi ani au deschis si alte magazine, astfel ca in 2007 familia Popescu isi vindea marfa in patru locatii, venitul lunar net generat de aceasta afacere ajungand la cateva mii de euro.

Tot in 2007 au inceput sa isi construiasca si o casa la marginea orasului, pe care au terminat-o la inceputul anului 2008. Trebuie spus ca desi nu nu aveau copii si locuiau singuri, sotii Popescu si-au construit o vila cu 6 camere (P+E+M), locuinta care in momentul finalizarii ei a fost evaluata la aproximativ 150.000 de euro.

Casa a fost ridicata si utilata atat din fonduri proprii, cat si cu bani primiti de la parinti. In plus, au mai imprumutat ceva bani si de la prieteni.

In momentul in care au terminat casa, au pus-o gaj pentru un credit de 100.000 de euro, banii fiind impartiti astfel: au platit avansul la trei masini luate in leasing (doua masini pentru uzul personal in valoare de peste 20.000 de euro fiecare, plus o masina pentru firma), au returnat imprumuturile luate de la prieteni, iar o parte din fonduri au fost folosite pentru aprovizionarea magazinelor cu marfa.

Rata la banca si cele trei rate de leasing insemnau un efort lunar de peste 2000 de euro, insa familia Popescu nu isi facea probleme.

La foarte putin timp dupa ce au luat creditul de la banca, lucrurile au inceput sa mearga prost – vanzarile au scazut iar magazinele au intrat pe pierdere, astfel ca ratele erau platite cu banii ramasi din creditul luat cu putin timp in urma.

La sfarsitul anului 2008, cei 100.000 de euro imprumutati de la banca au devenit istorie. Rand pe rand cele patru magazine au fost inchise, insa datoriile se acumulau iar pentru a le plati, familia Popescu a imprumutat alti bani de la prieteni si rude.

In vara anului 2009, totul s-a sfarsit. Firma de leasing a luat masinile inapoi, banca a luat casa, iar prietenii care le-au imprumutat bani au avut de ales intre a primi in schimb bunurile familiei (aparatura electronica, mobila etc), sau a nu mai primi nimic.

In toamna, banca a vandut casa cu o suma care nu acoperea creditul plus penalizarile, astfel ca sfarsitul anului 2009 i-a gasit pe sotii Popescu fara nimic insa cu datorii la banca si la prieteni.

In disperare de cauza, cei doi soti au plecat in strainatate pentru a face rost de bani cu care sa isi plateasca datoriile ramase. Acum, familia Popescu “spala vase” la un hotel din Germania pentru un salariu cumulat de 1000 de euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP